Gének árulták el, miért hosszú a zsiráf nyaka

Zsiráf, Debrecen
Debrecen, 2016. április 11. Újszülött recészsiráf-csikó a Debreceni Állat- és Növénykertben 2016. április 11-én. Az állatkertben először született zsiráfcsikó. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A héten publikálták, hogy megfejtették a zsiráf és rokona, az okapi teljes génállományát. A tanulmányból kiderül, hogyan alakult ki a zsiráf egyedi testalkata és fiziológiája.
Vágólapra másolva!

Egy nemzetközi kutatócsoport a Nature Communications folyóiratban tette közzé a zsiráffélék (Giraffidae) családjába tartozó két faj, a zsiráf és az okapi teljes genomszekvenciáját. Ebből kiderül többek közt az is, milyen gének hatására alakult ki az állat különleges felépítése és hosszú nyaka. A tanulmány bepillantást nyújt a patás állatok evolúciójába is.

Felnőtt nőstény maszáj zsiráf Forrás: Douglas Cavener

Pár tucat génváltozásnak köszönhető a hosszú nyak

Douglas Cavener, Morris Agaba és munkatársaik két nőstény maszáj zsiráf (Giraffa camelopardalis tippelskirchi) és egy hím okapi (Okapia johnstoni) teljes genomját szekvenálták.

Elemzésük azt mutatja, hogy a zsiráf felépítése és szív- és érrendszeri alkalmazkodása valószínűleg párhuzamosan evolválódott viszonylag kis számú (néhány tucat) gén megváltozásával.

A két faj és más emlősök genomjának összehasonlítása arra utal, hogy a zsiráfnak az okapi rövid nyakához képest hosszú nyaka

valószínűleg két fehérjekészlet változásainak köszönhető.

Az egyik fehérjekészlet a test és a végtagok fejlődésekor szabályozza génkifejeződést, a másik a növekedési faktorok (a sejtnövekedést serkentő anyagok) génkifejeződését irányítja.

Együtt fejlődött a testalkat és a keringési rendszer

Mivel e fehérjéket kódoló gének közül sokról tudott, hogy a szív- és érrendszeri fejlődést is szabályozzák, a zsiráf szokatlan testalkata valószínűleg a keringési rendszer adaptációjával együtt alakult ki az evolúció folyamán, így a keringési rendszer alkalmazkodni tudott az állat egyedülálló fiziológiájához.

Az okapi Forrás: Thinkstock

Azon kívül, hogy információt ad a zsiráf ikonikus testalkatáról és élettanáról, a munka segítheti a jövőbeni természetvédelmi tanulmányokat is.