A légszennyezés növeli a szívbetegségek előfordulási gyakoriságát

légszennyezettség mérés
Légszennyezettség-mérő készülék egy lakóház közelében
Vágólapra másolva!
Egy tíz éven át tartó vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a légszennyező anyagok felgyorsítják a szívhez vezető artériákban a lerakódások képződését, így növelik a szívinfarktus kockázatát.
Vágólapra másolva!

Korábbi epidemiológiai tanulmányok már kimutattak az összefüggést a lebegő részecskék okozta légszennyeződés és a szívbetegség között. Eddig azonban nem volt világos, miként vezetnek szív- és érrendszeri megbetegedéshez a részecskék.

A légszennyezés gyorsítja az ateroszklerózist

Most egy tíz évig tartó, több mint 6000 amerikait bevonó, az ateroszklerózis és a légszennyezés hatását vizsgáló epidemiológiai tanulmány (MESA Air) közvetlen bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy a tartós légszennyezés felgyorsítja az ateroszklerózis kialakulását. Ez az állapot, ami plakkok lerakódásával és az artériák falának megkeményedésével jár okozhatja a szívinfarktust.

A vizsgálatból kiderült, hogy azoknál, akik tartósan nagyobb légszennyezettségű területeken élnek, a részecskék gyorsabban felhalmozódnak az artériákban, mint azoknál, akik kevésbé szennyezett vidékeken laknak.

Légszennyezettség-mérő készülék egy lakóház közelében Forrás: MESA Air

További ok a légszennyezettség csökkentésére

„A tanulmány fontos új információt szolgáltatott arról, hogyan hat a légszennyezés a fő biológiai folyamatra, és mikén vezet szívbetegséghez” – mondta dr. Joel Kaufman, a MESA Air vezetője, és a The Lancet folyóiratban megjelent cikk vezető szerzője.

„A bizonyíték további ösztönzést adhat annak a világméretű erőfeszítésnek, hogy csökkentsék a környező levegő légszennyezettségét, illetve az ennek való kitettséget” – tette hozzá a professzor.

„Ez volt a légszennyezettségnek kitettség és ennek a szív- és érrendszeri betegségekre gyakorolt hatását közvetlenül vizsgáló eddigi legalaposabb, legtöbb ember követését magában foglaló tanulmány” – mondta Kaufman.