Megfejtették, mire jó a sivatagi madarak nagy csőre

tokó
Déli sárgacsőrű tokó és hőfényképe a Kalahári sivatagban
Vágólapra másolva!
Számos magyarázat született már arra, miért van hatalmas csőrük a szarvascsőrű madaraknak. A legújabb kutatások szerint a nagy csőr a hőszabályozást szolgálja a gyakran sivatagos környezetben élő madaraknál.
Vágólapra másolva!

Az emlősök nagy része izzadságmirigyei segítségével óvja testét a túlmelegedéstől. A madaraknak nincsenek ilyen mirigyei, ezért rendszerint két stratégia egyikét alkalmazzák a hőleadásra: lihegés (párolgásos hőleadás), illetve a csőrükben lévő erek tágítása (nem párolgásos hőleadás).

Korábbi tanulmányokból kiderült, hogy amikor a hőmérséklet 28 Celsius-fok fölé emelkedik, a tukánok hatalmas csőre felelős a madarak nem párolgásos hőleadásának nagyjából 60 százalékáért.

Fontos a vízmegtartás a sivatagban

A szarvascsőrű madaraknak (Bucerotidae) kisebb a csőrük, mint a tukánoké, de a testükhöz képest még így is aránytalanul nagy. Ezek a madarak a trópusi afrikai és az indomaláj régióban élnek a száraz szavannáktól a nedves trópusi erdőkig.

A dél-afrikai Kalahári-sivatagban élő déli sárgacsőrű tokó (Tockus leucomelas) számára igen nagy kihívás a víz megőrzése, különösen a nyári szaporodási időszakban. Ilyenkor a tojók egész idejüket a fészeküregekben töltik, és a hímekre hárul a tojók és a fiókák ellátása.

Déli sárgacsőrű tokó és hőfényképe a Kalahári sivatagban Forrás: Tanja van de Ven

Annak megállapítására, hogy vajon a szarvascsőrűek is a csőrüket használják a hűtésre, a Cape Town-i Egyetem kutatócsoportja Tanja van de Ven vezetésével hőkamerával tanulmányozták a hőcserét 18 vadon befogott déli sárgacsőrű tokónál különböző léghőmérsékletek esetén.

A csőr 20 százalékkal járul hozzá a hőleadáshoz

A madarakat kiindulásként 15°C-os műanyag kamrákba helyezték, majd a hőmérsékletet 45°C-ra emelték 120 perc alatt.

A csoport azt tapasztalta, hogy a szarvascsőrűek akkor használják a csőrüket hőleadásra, amikor a léghőmérséklet 30,7–41,4°C között volt. 32,2°C-nál a csőr felszíni hőmérséklete sokkal magasabb a testénél és a környezeténél, ami azt mutatja, hogy a csőrről hő sugárzik ki. Ennél magasabb hőmérsékleten a csőr hűvösebbé válik a környező hőmérsékletnél.

A tokó hőfényképe különböző hőmérsékleteken Forrás: PLOS ONE

A csőr a madár nem párolgásos hőleadásának akár 19,9 százalékáért is felelős, írják a szerzők a PLOS ONE folyóiratban megjelent tanulmányukban.