Kiderült, a cápáknak is van személyiségük

cápa
Vágólapra másolva!
Most először vizsgálták azt kutatók, hogy vajon a cápáknál is léteznek-e különböző személyiségek.
Vágólapra másolva!

A Macquarie Egyetem tudósai kelet-ausztráliai cápáknál vizsgálták, hogyan reagálnak az ismeretlen környezetre és a stresszre. A tanulmányból kiderült, hogy az egyes állatok viselkedése különbözik egymástól.

Nálunk, embereknél a személyiség határozza meg kik vagyunk, és hogyan reagálunk a különböző helyzetekre. Ha valakit elég jól ismerünk, akkor meg tudjuk jósolni, hogyan fog cselekedni egy adott szituációban. Viselkedése ugyanis bizonyos idővel ismétlődéseket mutat hasonló körülmények között. Ez a viselkedésbeli stabilitás és kiszámíthatóság az, ami meghatározza személyiségünket.

Az elmúlt pár évtized kutatásai kimutatták, hogy csaknem 200 fajnál figyelhetők meg eltérő személyiségek.

– állítja Evan Byrnes, a tanulmány szerzője.

Minden cápa külön egyéniség

A tesztekben a cápák bátorságát vizsgálták, vagyis azt, hogy mennyi kockázatot hajlandóak vállalni. A kísérlet során az állatokat először egy biztonságos, menedéket adó medencébe tették, majd pedig azt mérték, mennyi ideig tart, mire kimerészkednek új környezetükbe. A második viselkedésteszt azt figyelte, hogyan kezelik a cápák a stresszt, mielőtt újból elengedték volna őket. Ezek után azt is megvizsgálták, milyen gyorsan tudják összeszedni magukat.

Cápa Forrás: Elter Tamás-Origo

Kiderült, hogy az ismételt kísérletek során az egyes cápák viselkedése állandóságot mutatott, ami arra utal, hogy berögződött viselkedésformákról, és nem véletlenszerűen adott reakciókról van szó. Összegzésképpen egyes cápák bátrabbak voltak a többinél, és amelyek az első kísérlet során jobban kezelték a stresszt, a második esetében is eredményesebben teljesítettek.

Ökológiai vonatkozása is van a dolognak

Az eredmények számos kérdést felvetnek, például azt, hogy a ragadozók viselkedésbeli különbségeinek milyen ökológiai hatásai vannak. Ha minden cápa külön egyéniség, és mindegyik a saját dolgát csinálja, sokkal nehezebb lesz kezelni a populációkat, mint eddig gondolták. Culum Brown, egyetemi docens szerint, ha megértjük, hogyan befolyásolja a cápák személyisége a viselkedésüket - milyen hatással van zsákmányszerzésükre vagy élőhelyükre -, jobban tudják kezelni őket, aminek fontos szerepe van a tengeri ökoszisztémák működésében.