Szokatlanul nagy bolygót találtak egy fiatal csillag körül

Egy protoplanetáris korong művészi képe
Vágólapra másolva!
A nagyobb bolygók kialakulásához több idő kell – az állítás már hosszú ideje tartja magát, de egy új kutatás most megcáfolhatja. Amerikai csillagászok ugyanis hatalmas bolygót fedeztek fel egy rendkívül fiatal csillag körül.
Vágólapra másolva!

Évtizedek óta úgy gondolják a csillagászok, hogy a nagy, Jupiter-méretű bolygók kialakulásához legalább tízmillió év kell. Ellene szól azonban a tőlünk 450 fényévre, a Bika csillagképben talált óriásbolygó, amely a Jupiternél nyolcszor nagyobb tömegű, és egy kétmillió éves csillag körül kering, jelentette be Christopher Johns-Krull, a tanulmány egyik szerzője.

Viszonylag kevés az olyan csillag, ami elég fiatal, ugyanakkor elég fényes ahhoz, hogy a jelenlegi távcsövekkel meg lehessen figyelni és még a bolygókeletkezéshez szükséges anyagkorong is meg legyen körülöttük. A fiatal csillagok nagyon aktívak, hatalmas kitöréseket produkálnak, és nagyon erős mágneses mezővel rendelkeznek, mégis úgy tűnik, ilyen környezetben is kialakulhatnak bolygók, írja a Science Daily tudományos hírportál.

Lehetnek még más bolygók is

A felfedezés azért egyedülálló, mert bizonyítja, hogy

óriásbolygók akár olyan gyorsan is kialakulhatnak, hogy csillaguk körül még megmarad a törmelékgyűrű.

Lisa Prato, a tanulmány egyik társszerzője szerint az, hogy ilyen hatalmas bolygók a gyűrű belső felében alakulnak ki - tehát ott ahol a Cl Tau b is - nagy hatással vannak arra a területre is, ahol a kisebb, Föld-szerű bolygók keletkeznek.

Egy fiatal csillag és az azt körülvevő protoplanetáris korong művészi illusztrációja Forrás: ESO/L. Calçada

A kutatócsoport eddig nagyjából a fiatal csillagok felét tanulmányozta a Bika-Szekeres csillagképben, és az eddigi adatok alapján úgy tűnik, lehetnek még más bolygók is ott. Nem ők az egyetlenek, akik a fiatal csillagokat vizsgálják, és Johns-Krull reméli, így elég adatot tudnak majd gyűjteni, hogy választ kapjanak a bolygókeletkezéssel kapcsolatos kérdésekre.

Megoldódhat a barna törpék rejtélye

Magyarázatra vár például az, miért találnak a csillagászok olyan kevés barna törpét. Ezek olyan égitestek, amelyek nagyobbak az óriásbolygóknál, viszont kisebbek a csillagoknál. Ha a fiatal csillagok kutatása során kiderül, hogy a barna törpék többsége a csillagukhoz nagyon közel keletkezik, alátámaszthatja azt az elképzelést, hogy ezek az égitestek hajlamosak összeolvadni központi csillagukkal nem sokkal a keletkezésük után.