Bizarr állatra leltek a horvátországi barlang mélyén

rovar, barlang
Troglocladius hajdi
Vágólapra másolva!
Különleges élőlényt fedeztek fel egy horvátországi barlangban. A rovar teljes sötétségben tengeti az életét, így kénytelen vakon repülni.
Vágólapra másolva!

Az állatot a Lukina Jama-Trojama barlangrendszerben fedezték fel, körülbelül 1000 méter mélyen, írja a MailOnline.

A Troglocladius hajdi halovány színével, visszafejlődött szemeivel és hosszú lábaival a szakértők szerint tipikus barlangi lény, különlegességét hatalmas szárnyai jelentik. A rovart a Plos One tudományos folyóirat legutóbbi számában mutatták be norvég, német és horvát kutatók.

Különlegessége abban rejlik, hogy tud repülni

A barlangi élőlényeket három csoportba szokták sorolni. A trogloxének (barlangidegenek) véletlenül (például ember vagy más állatok révén) kerülnek a barlangokba, és rendszerint próbálnak a fény közelében maradni. A troglofilek (barlangkedvelők) életükben többször is felkeresik a barlangokat, közéjük tartoznak például a denevérek. A troglobiontok (barlanglakók) többségében az alacsonyabb rendű állatok közül kerülnek ki, és a most felfedezett rovarfaj is ebbe a csoportba tartozik. Mégis kilóg a sorból, ugyanis a troglobiontok közül nem ismertek más repülésre képes fajok rajta kívül (a troglobiontok szárnyai teljesen hiányoznak, vagy visszafejlődtek).

Mivel repülés közben még nem látta senki a rovart, így csak találgatni tudnak arról, miként marad a levegőben: egyes vélemények alapján lassan repül, mások szerint inkább lebeg a barlang sötétjében. Hosszú elülső ízelt lábait előre nyújtja, így ezek érzékelőkként szolgálhatnak, míg nagy billéreivel (elcsökevényesedett szárnyak) egyensúlyoz repülés közben.

Troglocladius hajdi Forrás: PLOS ONE

A begyűjtött példányokat ragasztócsapdákkal fogták be a szakemberek, innen tudják, hogy ha nem is hosszú ideig, de a rovar képes a levegőbe emelkedni, és ott tartózkodni.

Szaporodás

A kutatók szerint az újonnan felfedezett rovar nem illeszthető be egyetlen korábbi rendszertani csoportba sem, és úgy gondolják, egyivaros szaporodás jellemző rá, vagyis a nőstény ivarsejtjeiből hímivarsejtek hozzájárulása nélkül jönnek létre új egyedek.