120,7 millió kilométerre haladt el a Mars a Földtől

Mars
A Mars művészi ábrázolása. A rover vörös bolygóra juttatása óriási kihívás a kínai szakemberek számára
Vágólapra másolva!
A Mars 120,7 millió kilométerre haladt el a Földtől hétfőről keddre virradóra, több mint tíz év után ez volt a legkisebb távolság a két bolygó között - közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).
Vágólapra másolva!

Legközelebb 2018. július 31-én történik hasonló. A Föld és Mars között az átlagos távolság 225 millió kilométer, a két szomszédos bolygó közötti távolság azonban elérheti a 402,3 millió kilométert, amikor diametrálisan ellentétesen helyezkednek el a Naphoz képest. Legutóbb 2005-ben került ilyen közel a vörös bolygó a Földhöz.

A legkisebb távolságot a két égitest között 2003-ban mérték, amikor 56,3 millió kilométerre voltak egymástól, 60 ezer éve ez volt a legkisebb távolság a Föld és a Mars között. A csillagokat kémlelőknek egy ilyen eseményre még nagyon sokat kell várniuk, legközelebb 2287-ben kerül ilyen közel a Mars a Földhöz a NASA szerint.

A Mars művészi ábrázolása. Forrás: NASA/JPL/MSSS

A Mars különösen fényesen ragyog az égbolton május közepe óta, amióta közelítette a Földet, és egy vonalba került vele és a Nappal. Egészen június közepéig nagy és fényes marad az égbolton, utána fénye elhalványul.