Fényes robbanást láttak Arizona felett

robbanás
Vágólapra másolva!
Egy kisebb aszteroida ragyogta be Arizona egét csütörtökön. A látványos jelenségről videó is készült.
Vágólapra másolva!

A pár méter átmérőjű űrszikla csütörtökön, helyi idő szerint hajnali 4 órakor lépett a földi atmoszférába, közölte a NASA. A látványos tűzgömböt az amerikai űrügynökség kamerái is rögzítették.

Az objektum becslések szerint 64 700 kilométer per órás sebességgel haladt, amikor 92 kilométeres magasságban észrevették az arizonai Payson város környékén elterülő Tonto Nemzeti Erdő felett.

Szemtanúk szerint dél felé haladt, utoljára 35 kilométeres magasságban észlelték, tette hozzá a NASA. A hatóságok elmondták, hogy sem személyi sérülés nem történt, sem anyagi kár nem keletkezett, csupán a fényes villanásból és a kisebb hangrobbanásból lehetett következtetni a megsemmisülésére.

A NASA meteorkamerájának felvétele

Egy másik felvétel a robbanásról

20 év alatt 600 tűzgömb

A fentihez hasonló események nem ritkák, az Egyesült Államok által kihelyezett érzékelők közel 600 tűzgömböt észleltek az elmúlt 20 évben. A tűzgömb olyan meteor, amely fényesebb a Vénusznál. A Föld légkörébe érkező meteorok közül átlagosan minden ezredik számít tűzgömbnek.

Az egyik leghírhedtebb és legnagyobb meteor az oroszországi Cseljabinszk felett robbant fel még 2013-ban. A 20 méter átmérőjű objektum megsemmisülésével 40-szer több energia szabadult fel, mint az arizonai meteor pusztulásakor, és több mint 1200 ember sebesült meg. Szerencsére ilyen nagyságú égitestek évszázadonként csupán néhányszor „látogatják” meg szülőbolygónkat.