Ne fordítsunk soha hátat egy nagymacskának!

tigris
A tigriseket egyre gyakrabban tartják kedvtelésből
Vágólapra másolva!
A világon egyre többen tartanak veszedelmes ragadozókat „házi kedvencként”. Az USA-ban például valószínűleg tízezernél is több tigris, oroszlán és más nagymacska él magánszemélyeknél. A videomegosztókon számos felvétel kering e ragadozók játékosságáról. Pedig a látszat megtévesztő.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban az elmúlt években legalább 21 halálos áldozatot követeltek a nem megfelelő körülmények között, házi kedvencként tartott nagymacskák. Sokan sajnos képtelenek felfogni, hogy ezek az állatok született ragadozók, és zsákmányszerző ösztönüket még a fogság sem irtja ki belőlük.

Felébred a vadászösztön

Érdekes azonban, hogy – a kutyákkal ellentétben – a macskaféléket inkább az tartja vissza a támadástól, ha szembe fordulunk velük, derül ki a tampai (Florida) Nagymacska Menedék videójából.

Még a viszonylag szelíd állatokban is rögtön felébred a vad becserkészésének ösztöne, ha a gondozójuk hátat fordít nekik.

Maszkokkal a tigrisek ellen

Ugyanez derült ki régebben egy indiai tigrisrezervátumban is. Az ott dolgozóknak és a környéken lakóknak emberi arcot mintázó maszkokat osztottak ki, amelyet a tarkójukon viseltek.

A felmérések azt mutatták, hogy a fejük hátsó részén maszkot viselő, „kétarcú” embereket nemigen támadták meg a tigrisek, míg két halászt megöltek, akik a maszkjukat levéve a parton akarták elfogyasztani az ebédjüket. Ugyanígy járt egy maszkot pihenéskor levevő favágó is.

A maszkos védekezési módszert egy egyetemi hallgató dolgozta ki, akinek az állatvilágban sokfelé (lepkéknél, bogaraknál, hernyóknál) megtalálható riasztó szemmintázatok adták az ötletet.

Gondozójára támadó tigris Forrás: Big Cat Rescue of Tampa, Florida

Házimacskák is támadhatnak

Azt, hogy nem jó ötlet egy macskafélének hátat fordítani, sok házimacska-tulajdonos is megerősítheti. Ezek a házi kedvencek előszeretettel támadnak hátulról a gazdájukra puszta szórakozásból, és ennek sokszor fájdalmas karmolások az eredményei. Különösen élvezik a gyerekek megtámadását, talán még az áldozat visítozása is tetszik nekik.