A pokolban is megélnének ezek a gusztustalan lények

férgek, barlang
Vágólapra másolva!
Vérvörös színű férgek rejtőznek egy, az ember számára mérgező, kénes gázokkal teli kolorádói barlang mélyén.
Vágólapra másolva!

Ezek az állatok – melyek a Limnodrilus sulphurensis tudományos nevet kapták - extremofilek, vagyis alkalmazkodtak a szélsőséges fizikai vagy kémiai tulajdonságokkal rendelkező élőhelyekhez. Eredetileg még 2007-ben fedezték fel e lényeket a biológusok, azonban csak most sikerült őket hivatalosan is új fajként elismerni, írja a Science Alert tudományos portál.

A férgek rendkívül kicsik, alig 2,5 centiméter hosszúak és vékonyak, akár egy ceruzahegy. A szakemberek a barlang falain figyelték meg a férgeket csomókban összetapadva. Részben átlátszóak, a pirosas színt tulajdonképpen a testükben lévő vér adja.

Rendkívül ellenséges közegben élnek, az otthonukként szolgáló barlangba a mérgező kén-hidrogén miatt csak komoly védőfelszereléssel lehet lejutni.

A kutatók dolgát jelentősen megnehezítette, hogy az említett veszélyek mellett vaksötétben kellett tájékozódniuk a barlang mélyén. Úgy gondolják, a kéngáz a barlang üledékes kőzetei által csapdába ejtett szerves anyagokból származik.

Kérdés, miként maradhatnak életben a férgek ebben a környezetben. Úgy, hogy kénoxidáló baktériumokkal táplálkoznak. A mikrobák és a férgek mellett több ízeltlábút is találtak a kutatók, ami azt jelzi, hogy a kemotróf szervezetek révén egészen komplex ökoszisztéma alakult ki e barátságtalan helyen. Az eredményeket a kutatók a Zootaxa című szakfolyóiratban publikálták.