Nagy fehér cápát fogtak Málta partjainál

nagy fehér
A nagy fehér cápa kozmopolita faj, de csak a világtenger néhány pontján fordul elő relatíve nagyobb mennyiségben
Vágólapra másolva!
A Malta Today online kiadása arról tudósít, hogy szombaton három, helyi illetőségű férfi nagy fehér cápát fogott az ország partjai közelében. A nagy fehér cápa – tizenhat másik cápafajjal együtt – törvényi védelem alatt áll a mediterrán szigetországban.
Vágólapra másolva!

A Facebook buktatta le az illegális halászokat

A máltai internetes portál munkatársa fedezte fel a közösségi oldalon azt a június 11-én délelőtt kikerült posztot, illetve az ahhoz mellékelt négy felvételt, amelyen három, neoprén kezeslábasba (búvárruhába) öltözött férfi pózol egy jellegzetes, kék-sárga máltai festést viselő halászhajó fedélzetén, egy kifejlett – a felvétel alapján 4 méter körüli – nőstény nagy fehér cápa teteme előtt.

Az egyik kiposztolt fotó, amelyen egy 4 méter körüli nőstény nagy fehér cápa látható egy máltai halászhajó fedélzetén Forrás: Malta Today

A fotókat a Facebook oldalára feltöltő Shaun Farell, aki egyébként a cápa teteme előtt pózoló három búvárruhás férfi egyike, máltai nyelven – többek között – a következőket írta : „Qbadnieh qabel qabadna hu” azaz

A posztot a Malta Today tudósítása után törölték a közösségi oldalról.

Valószínű, hogy hálóba akadva pusztult el a Facebookra kiposztolt példány Forrás: Malta Today

A fotókon jól látszik a hajó fedélzetén szétterített háló.

Csaknem bizonyos, hogy az elpusztult cápa a hálóba akadt bele,

mint ahogy az is nagyon valószínű, hogy már a halászhálóba gabalyodva pusztulhatott el, hasonlóan az Adriai-tenger horvátországi partszakaszán, Jabuka szigeténél 2003. június 24-én tonhalhalászok hálójába akadt 5 méter 70 cm hosszú példányhoz.

Az Adriai-tenger horvátországi partszakaszán 2003 júniusában kifogott 5 méter 70 cm hosszú nagy fehér cápa Forrás: Adriatic Explorers Marine Life & Wrecks

Nem tudni, hogy a fotón látható férfi valóban búvár-e, egy bizonyos: a felvételen látható

4 méter körüli példányt búvár víz alatt szigonypuskával képtelen lenne elejteni;

egy akkora méretű nagy fehér cápa súlya ugyanis legalább 1–1,5 tonna, és ez az állat hihetetlenül erős. Feltehető, szándékolatlan fogás történt, a búvárruhát pedig a tetem fedélzetre emeléséhez vették fel, és ebben a „hősi” pózban fotózták le magukat a képen látható férfiak.

A szombati Facebook-poszt, amelyet a Malta Today munkatársa fedezett fel. A poszt tegnap óta eltűnt a közösségi oldalról Forrás: Malta Today

Málta volt az első európai ország, amely a nagy fehér cápát az óriáscápával (Cethorhinus maximus) együtt 1999-ben védetté nyilvánította.

A Földközi-tengerben is honos óriáscápa ugyancsak védett faj Forrás: Elter Tamás

Ma már a Földközi-tenger mentén fekvő európai országok többségében – így Horvátországban is – a nagy fehér cápa törvényi védelem alatt áll.

A Földközi-tenger az egyik legfontosabb előfordulási területük

A legnagyobb húsevő cápafaj, a heringcápafélék családjába (Lamnidae) tartozó nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) kozmopolita, és a világtengeren az egyik legszélesebb elterjedtséggel rendelkező cápafaj, amely mindhárom nagy óceáni medencében, a magas szélességi körök hideg vizeitől egészen a trópusi egyenlítői vizekig előfordulhat.

A nagy fehér cápa kozmopolita faj Forrás: Elter Tamás

Ennek ellenére rendkívül ritkának számít, a tengerbiológusok becslése szerint jelenlegi globális állományuk legfeljebb 10–12 ezer egyedből állhat. A faj elsősorban a mérsékelten meleg víztömegeket kedveli, a trópusokon rendkívül ritka. A Földközi-tenger a világóceánon a nagy fehér cápák előfordulásának egyik legfontosabb területe, úgynevezett hot spotja, bár ehhez hozzá kell tenni, hogy a faj ennek ellenére is extrém ritkának számít a mediterrán vizekben.

Az 1960-as évekig az észak-adriai térség volt a mediterrán nagyfehér-populáció második legfontosabb előfordulási területe Forrás: Wikimedia Commons

A Földközi-tengeren a legnagyobb egyedszám az eddigi megfigyelések szerint éppen Málta tágabb térségében észlelhető; a tunéziai Cape Bon, a szigetország és Szicília közötti területen, a Messinai-szoros, illetve a Tirrén-tenger víztömegében.

A földközi-tengeri nagy fehér cápák életmódját kutató tengerbiológusok szerint

a mediterráneum a kelet-atlanti populáció szaporodóterülete,

és ezzel hozható összefüggésbe, hogy időszakosan relatíve megnövekszik az egyedszámuk.

A Földközi-tengereben a kékúszójú tonhalak alkotják a nagy fehér cápák legfontosabb zsákmányát Forrás: Adriatic Explorers Marine Life & Wrecks

Ehhez azonban hozzá kell tenni, hogy az 1970-es évektől jelentősen,

a becslések szerint mintegy 60%-al visszaesett a mediterrán fehér cápák egyedszáma,

ami a Földközi-tengerben legfontosabb zsákmányuknak tekinthető kékúszójú tonhalak (Thunnus thynnus) kritikus szintű túlhalászására vezethető vissza.

A Földközi-tengerben élnek a legnagyobb ismert példányok

Az eddigi világrekordernek tartott nagy fehér cápa is Málta vizeiből származik. 1987. április 17-én egy helyi tonhalhalász, Alfred Cutajar horgára akadt a 7 méter 13 cm hosszú nőstény egyed.

Az eddigi világrekorder máltai nagy fehér cápa teljes testhossza 7 méter 13 cm volt Forrás: Mundus Shark

Más méretes példányok is ismertek a mediterráneumből, így például 1963-ban a horvátországi Izola mellett egy 6 méter 20 cm-es példányt ejtettek el, de 1998 augusztusában az Adriai-tenger olaszországi partszakaszán örökítettek meg egy ugyancsak 6 méter feletti példányt.

Az Adrián az 1970-es években kifogott 6 méter hosszú nagy fehér Forrás: Elter Tamás archívuma

Az utolsó nem halálos kimenetelű nagyfehércápa-támadás 2008. október 6-án történt a horvátországi Vis sziget partjainál, ahol egy négyméteresre becsült példány a parttól alig 20-25 méteres távolságban szigonypuskával vadászó szlovén búvárt harapott meg. A Földközi-tengeren

az utolsó halálos kimenetelű nagyfehércápa-támadás 1989. február 2-án történt

az olaszországi Baratti-öbölben, az áldozat egy magányosan merülő légzőkészülékes búvár volt.