Apró rágcsáló segíthet a női szaporító szervrendszer betegségein

egyiptomi tüskésegér
Vágólapra másolva!
Az egerek az orvosbiológiai kutatások legfontosabb modellállatai. A rágcsálók azonban eddig szinte teljesen alkalmatlanok voltak a nők szaporodási egészségének vizsgálatára, mert nem menstruálnak. Ezen változtat az ausztrál kutatók felfedezése, akik találtak egy ezt az általános igazságot cáfoló rágcsálót.
Vágólapra másolva!

A claytoni Monash Egyetem (Ausztrália) kutatói most jelentették be, hogy találtak egy olyan rágcsálót, amely kivétel a szabály alól. Az egyiptomi tüskésegér (Acomys cahirinus) ugyanis az emberhez hasonlóan menstruál. Ha felfedezés igaznak bizonyul, akkor új távlatokat nyithat meg a női reproduktív problémák kutatásában.

Nagy áttörést jelenthet, ha bebizonyosodik, hogy a tüskésegér menstruációs ciklusa arányos az emberével Forrás: Wikimedia Commons

Áttörést jelenthet a felfedezés

„Ha tudománnyal foglalkozik az ember, akkor semmin sem lepődik meg, de szavamra, ez igazán érdekes felfedezés” – mondta Francesco DeMayo, egyesült államokbeli szaporodásbiológus, aki nem vett részt a kutatásban.

A bioRxiv szerverre feltett tanulmányban 14 nőstény tüskésegeret vizsgáltak. A kutatók azt tapasztalták, hogy az állatoknak átlagosan 9 napos a menstruációs ciklusuk, és 3 napig (a ciklusuk 20-40%-a) tart a vérzésük. Ez az arány hasonló a nőkéhez, akiknek jellemzően a 28 napos ciklusuk 15-35%-áig van vérzésük.

Egyelőre azonban még nem teljesen biztos, hogy az egerek vérzése valóban teljesen megfelel a nők menstruációjának. Ha igen, akkor

nagy áttörés következhet be a szaporodással kapcsolatos női betegségek és rendellenességek kutatásában.

Eddig páviánokat használtak

Eddig ugyanis főemlősökön – páviánokon – tanulmányozták például az egyik elterjedt méhnyálkahártya-betegséget, az endometrózist. A főemlősökön való kutatás azonban drága és időigényes. A rágcsálókon sokkal olcsóbban és gyorsabban lehetne elvégezni a hasonló kutatásokat, de ehhez az kell, hogy tényleg hasonló legyen a menstruációs ciklusuk a nőkéhez.