Jó fizetésre vágyik? Olvasson!

Iskola írás olvasás Fortepan
Tanuló fiúk. 1930
Vágólapra másolva!
A könyvekkel telepakolt polcok bizonyítottan jó hatással vannak a gyerekek fejlődésére. Sőt, egy most megjelent tanulmány egyenesen azt állítja, hogy ebben az esetben a felnövekvő generáció többet fog keresni, mint szüleik. 
Vágólapra másolva!

Azok a gyerekek, akiknek a szülei sokat olvasnak – és ebből adódóan természetesen nagy mennyiségű könyv található az otthonukban – életük későbbi szakaszában bizonyíthatóan jobban fognak keresni, mint a szüleik. Legalábbis ezt állítja az Economic Journal nemrég megjelent tanulmánya, melyet a The Telegraph közölt.

Tanuló fiúk 1930 körül Forrás:Fortepan

A Padovai Egyetem három közgazdásza, Giorgio Brunello, Guglielmo Weber és Christoph Weiss hatezer olyan alanyt vont be kutatásába, akik a 20. század közepén, a vizsgálat által kijelölt kilenc európai ország valamelyikében születtek. Ezeket a személyeket aztán több kategóriába osztották az alapján, hogy kinek hány könyve van otthon. Az első besorolásba került az, akinek tíznél kevesebb olvasnivalója akad. A második kategóriában olyanok kaptak helyet, akiknek egy könyvespolcnyi könyve van. A harmadik csoportba a száznál több könyvbirtokosok kerültek. A két könyvespolccal, így mintegy kétszáz könyvvel rendelkezők a negyedik besorolással büszkélkedhettek, míg az ennél több kötettel rendelkezők az ötödik fogalomkörbe.

Ha több a könyv a háztartásban, jobban tanulhat a gyerek később Forrás: Dreamstime

Vidék kontra városi környezet

A kutatók állítása szerint az oktatási intézményekben eltöltött idő a fizetésünkre is jó hatással van, amely „különbséget tesz az egyének között aszerint, hogy gyermekkorukban vidéki vagy a városi területen éltek, és aszerint, hogy több vagy kevesebb könyvvel kerültek kapcsolatba otthonukban 10 éves korukban és azután”.

„A vizsgált időszakban a falusi területeken élő egyének voltak a leginkább érintettek az iskolai reformok által, de akik a folyamatos változások és átalakítások ellenére

– írják a tanulmány szerzői.

Másként emelkedik a kereset

A tanulmány arra is rámutatott, hogy csupán egyetlen, a „kötelezőtől” eltérő, további iskolapadkoptató esztendő bizonyított hatással bírt (pozitív irányban) a keresetek alakulására: ebben az esetben az átlagos fizetés 9 százalékkal nőtt a vizsgált alanyok életében. Ezzel szemben azok hiába vállalták be a plusz egy évet az iskolában, akik csak nagyon kevés könyvet láttak otthon: a karrierépítés során fizetésük csupán 5 százalékot emelkedett. A legjobban viszont a nagyszámú könyvvel rendelkező családok sarjai jártak: ők kereken 21 százalékkal keresnek többet társaiknál.

Ha többet olvas, könnyebben tanul majd az iskolában a gyerek Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Az olvasás tanulásra ösztönöz

A kutatásból emellett kiderült, hogy a nagy mennyiségű könyvhöz könnyen hozzáférő vizsgálati alanyok sokkal nagyobb valószínűséggel költöztek a városokba a jobb kereseti lehetőségek reményében, mint a gyerekkorukban csak néhány könyvvel rendelkezők.

„Talán a könyvek azért is lényegesek, mert a gyerekeket olvasásra ösztönzik és az olvasás az iskolai teljesítményre igazoltan pozitív hatással van” – mondják a kutatók. „Az iskolázottság és a fizetések ilyenforma emelkedésének egy másik alternatívája az lehet, hogy a könyvekkel telezsúfolt otthonok egyfajta előnyös társadalmi-gazdasági körülményeket is jeleznek.”