Felébresztették a szendergő marsjárót

mars Curiosity
Vágólapra másolva!
Sikerült magához téríteni a Curiosity marsjárót. A rover még július 2-án kapcsolt biztonsági üzemmódba a Mount Sharp régió környékén egy rendszerhiba miatt.
Vágólapra másolva!

A rovert július 9-én ébresztették fel „ideiglenes álmából”, az erről szóló közleményt azonban csak most hozta nyilvánosságra az amerikai űrügynökség.

A hiba valószínűleg akkor lépett fel, amikor a kutatóeszköz szoftvere át akarta írni a kamera memóriájában tárolt adatokat a Curiosity központi számítógépébe. Szerencsére vannak másfajta megoldások arra, hogy a képadatokat áttöltsék, így a rover munkája lényegében zavartalanul folyhat tovább.

Forrás: Nasa

Természetesen nem a mostani volt az első eset, hogy a Curiosity biztonsági üzemmódba kapcsolt, 2013-ban két alkalommal is le kellett állítania a marsjárónak a nem létfontosságú műszereit, 2015-ben pedig egy rövidzárlat akadályozta a rover munkáját.

A Curiosity 2012 óta vizsgálja a vörös bolygó felszínét, célja a marsi klíma és geológia vizsgálata, valamint annak meghatározása, hogy a felszínen lehettek-e valaha olyan időjárási állapotok, amelyek kedveztek az élet fennmaradásának. A NASA múlt héten jelentette be, hogy a Curiosity küldetését két évvel meghosszabbították.