Nem meteor volt az amerikai eget beragyogó tűzgömb

hosszú menetelés
Vágólapra másolva!
Ragyogó tűzgömb világította be az amerikai eget július 27-ének éjszakáján. A fényes jelenséget az Egyesült Államok nyugati felének több pontján észlelni lehetett. Kiderült: nem meteorról van szó.
Vágólapra másolva!

A több darabra széttöredező objektumot helyi idő szerint este 9 óra 40 perckor lehetett látni az USA több államában (Utah, Nevada, Colorado, Idaho, Kalifornia).

Mivel az eseményre a Delta Aquarid meteorvihar idején került sor, többen természetes objektumnak vélték az égből aláhulló testet. Mint kiderült, korántsem ez a helyzet, és ember alkotta eszköz, a Hosszú Menetelés-7 nevű kínai rakéta második fokozata zuhant vissza a földre, írja a Space.com.

A 6 tonnás rakétafokozat 29 ezer kilométer per órás sebességgel lépett be a Föld atmoszférájába, közölte Jonathan McDowell csillagász, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai központ munkatársa.

A Hosszú Menetelés-7-et még június 25-én bocsátotta fel az ázsiai ország. A fellövéssel a kínai szakemberek az új rakéta teljesítményét, valamint műszaki rendszereit kívánták tesztelni. A hordozórakétával a tervek szerint teherszállító űrhajókat küldenek majd fel Kína épülő űrállomásához, amely 2022-ben kezdené meg működését. A Hosszú Menetelés-7 lesz az eljövendő űrexpedíciók fő hordozórakétája.