Évezredes műkincsek a tengerparti szemétturzásban

Vágólapra másolva!
Az izraeli tengerparton, Haderában lévő hőerőmű egyik dolgozója az évtizedek során valóságos régészeti gyűjteményt szedett össze a partra sodort tárgyakból - közölte kedden a Jediót Ahronót című újság honlapja, a Ynet.
Vágólapra másolva!

Marcel Mazliahnak, a haderai erőmű egykori dolgozójának halála után az örökösök az Izraeli Régészeti Hatósághoz (IAA) vitték a különös hagyatékot, ahol legnagyobb döbbenetükre kiderült, hogy

a kacatoknak vélt tárgyak közt még 3500 éves műkincsek is vannak.

Bronzkori varrótű és keresztesek kerámiái

A középső bronzkori varrótűn és késpengén kívül volt Mazliah dolgai közt két mozsár mozsártörővel és gyertyatartó-maradvány a 11. századból, a Fátimida Kalifátus idejéből, valamint a keresztesek és a Mameluk Birodalom korából való kerámiatöredékek.

A Földközi-tenger számos értékes műkincset sodort partraévtizedek alatt Forrás: Elter Tamás

A szakértők szerint

a középkori leletek egy fémkereskedő hajóról eshettek a tengerbe a korai iszlám időszakban.

Szíriában készülhettek a tárgyak, és onnan szállították őket Izrael földjére. A különös módon összegyűjtött kincsek az ebben a korban szokásos fémkereskedelmet bizonyítják.

Összeszedte a partra sodródott, érdekesnek látszó tárgyakat

Az örökösök a régészeknek elmesélték, hogy az elhunyt Marcel Mazliah a haderai hőerőműben dolgozott megalapítása óta, onnan szállította haza Givatajimban lévő otthonába a tengerpartra sodródott egzotikus tárgyakat. A régészeti hatóság bejelentette, hogy hamarosan kitüntetik az örökösöket, mert átadták az értékes kincseket az államnak.

A leletek között számos a szentföldi keresztesekhez köthető relikvia is előkerült Forrás: Origo

Emellett meghívták a rokonságot a restaurálást végző műhelyekbe, hogy megtekinthessék a szakemberek munkáját. Miri Regev kulturális miniszter is köszönetét fejezte ki a hozzátartozóknak, és megkért minden izraelit, hogy adják át az általuk megtalált történelmi és archeológiai értékkel bíró régiségeket.