Az állatok bajszának eddig ismeretlen funkcióját fedezték fel

patkány
(TO GO WITH AFP STORY BY HENRY ORREGO - MORE PICTURES ON IMAGE FORUM) A cat smells a rat during a search of explosives practice on September 9, 2008, in Bogota. The Colombian police is developing a training programme with rats to make them find land mines. AFP PHOTO/Mauricio Duenas
Vágólapra másolva!
Bajszuk segítheti részben az állatokat a szélirány meghatározásában - állapították meg patkánykísérletek révén az amerikai Northwestern Egyetem szakemberei.
Vágólapra másolva!

"Majdnem minden emlősnek van rendezett sorokban és oszlopokban növő bajsza. A kutatók kimutatták, hogy a tengeri emlősök, mint például a borjúfóka, a bajszukkal képesek feltérképezni a tengeri áramlatokat" - mondta Yan Yu, az egyetem PhD-hallgatója, a Science Advances című amerikai tudományos folyóiratban közölt tanulmány egyik szerzője.

Mint hozzátette, a szárazföldi emlősök esetében köztudott, hogy a bajszuk a tapintásban játszik szerepet, ám ez idáig soha nem vizsgálták a kutatók, hogy az ominózus szőrszálak vajon a légáramlatok érzékelésében is részt vesznek-e.

A szakemberek most öt hasonló korú nőstény patkánnyal folytattak vizsgálatokat. Félkörívben öt apró szélfúvó szerkezetet szereltek fel egy kerek asztal köré, és a patkányokat egyesével engedték ki a légkavarókkal szemben felállított kapun át.

A kísérlet

A szélfúvók egyesével, véletlenszerűen kapcsoltak be és a rágcsálóknak az volt a dolguk, hogy széllel szemben haladva lemásszanak az éppen működő szerkezet előtti lyukba, amely egy alagútba vezetett, ahol a patkányt megjutalmazták a helyes választásért. Miután a patkányok tíz egymást követő napon át nagyjából 60 vagy annál nagyobb százalékban jól teljesítettek a teszten, a kutatók levágták az állatok bajszát, ami átlagosan nagyjából 20 százalékkal rontott a teljesítményükön.

A szakemberek szerint a teljesítménycsökkenés azt jelzi, hogy bár a patkányok egynél több tényezőre támaszkodva állapítják meg a szélirányt, de az biztos, hogy a folyamatban döntő szerepet játszik a bajszuk.

Forrás: AFP/Mauricio Duenas

Annak a lehetőségnek a kizárása érdekében, hogy a patkányok esetleg látják vagy hallják a működő légkavarót, a kísérleteket sötét szobában, különféle környezeti zajok hozzáadásával végezték. Néhány másik patkányt pedig arra tanítottak be, hogy a felvillanó fény forrásához fusson oda, és mivel az állatok a bajszuk levágást követően is ugyanúgy teljesítettek ebben a feladatban, így a kutatók azt is ki tudták zárni, hogy az első csoport tagjai esetleg azért teljesítettek rosszabbul a második körben, mert megzavarta őket a bajszuk megnyirbálása.

Jöhetnek a mesterséges bajszok

Annak ellenére, hogy csupán patkányokkal végezték a kísérleteket, a kutatók úgy vélik, hogy a macskák és a kutyák bajsza is segíthet a szélirány érzékelésében, mivel a patkányokéhoz nagyon hasonló elrendezésű. Yu szerint minden állat esetében indokolt lenne ennek a képességnek a kihasználása, hiszen a szélirány meghatározása fontos szerepet játszik az élelem felkutatásában, a párválasztásban és a ragadozók elkerülésében.

Mint hozzátette, a mostani eredmények nyomán a kutatók hozzáláthatnak olyan mesterséges bajszok kifejlesztéséhez, amelyek robotokra szerelve segíthetnek a szagok és illatok követésében, valamint robbanóanyagok, vegyianyag-szivárgások és biológiai anyagok felkutatásában.