Rejtélyes jelet vizsgál a SETI

SETI
Vágólapra másolva!
Ismét ismeretlen eredetű rádiójelet vizsgál a SETI, a kutatók pedig rögtön spekulálni kezdték, mekkora és milyen fejlett lehet az az idegen civilizáció, amely ilyen erős jelet képes küldeni. Persze egyelőre egyáltalán nem biztos, hogy nem földi interferenciáról van szó.
Vágólapra másolva!

Idegen naprendszerből érkező rádiójeleket fogott egy, az Orosz Tudományos Akadémia által működtetett, Zelencsukszkajában található rádióteleszkóp még 2015. május 15-én. Az ismeretlen eredetű jelek a HD 164595 katalógusnevű, 6,3 milliárd éves csillag felől érkeztek, amely nagyjából 95 fényévnyire van Földünktől, és a Herkules csillagképben található.

A rádióhullámok elég érdekesek ahhoz, hogy a SETI vizsgálja őket Forrás: SETI

Egyelőre csak egy bolygóról tudunk biztosan, ami a csillag körül kering: egy meleg Neptunuszról (HD 164595 b), amely onnan kapta a nevét, hogy a Neptunuszhoz hasonlóan gázóriás, de csak 40 napra van szüksége, hogy körbeérjen a napja körül, tehát sokkal közelebb van hozzá. A kutatók azonban nem zárják ki, hogy más, feltehetően szilárd felszínű kőzetbolygók is lehetnek a csillag körül – írja a New Scientist.

Elképesztő mennyiségű energiára van szükség

A SETI kutatói úgy gondolják, hogy ha a rádiójel nem földi interferencia eredménye, akár idegen civilizáció is küldhette – méghozzá nem is akármilyen fejlett, hiszen ekkora energiájú hullámok küldéséhez izotropikus jeladóra lenne szükség, azaz

olyan kommunikációs forrásra, amely képes minden irányba egyforma erősségű jelet továbbítani

úgy, hogy a jel utazás közben nem veszít az erősségéből. Seth Shostak, a SETI tudósa elmondta, hogy ha a feltételezett idegenek minden irányba küldik a jelet (tehát nem csak a Föld felé címezve), akkor 1020 watt energiára lenne szükségük ahhoz, hogy ilyen erősségűt produkáljanak – ez százszor annyi energia, mint amennyit a Földön a napfényből nyerhetünk.

Így néz ki a detektált rádióhullám Forrás: SETI

Ha a rádiójelet csak a Földre célozták (azaz feltehetőleg tudnak róla, hogy értelmes civilizáció él a bolygón), akkor is 1013 wattnyi energiára lenne szükségük hozzá, ami nagyjából annyi, amennyit az emberiség jelenleg összesen használ, mobiltelefonokkal, autókkal, repülőgépekkel együttvéve.

Ha valóban idegen civilizációtól származnak a jelek, akkor az valószínűleg a Kardasev-skála szerinti 2-es típusú civilizáció lehet, azaz sokkal fejlettebb, mint a miénk – már ha arról beszélünk, hogy minden irányba elküldték a rádióhullámokat. Ha csak a Földnek címezték a jeleket, akkor azok kibocsátásához elég egy Kardasev-1-es civilizáció technológiája is.

A Kardasev-skála

Az úgynevezett Kardasev-skálát annak meghatározására használjuk, hogy egy feltételezett idegen civilizáció mennyire fejlett, azaz környezetének mely hányadát hajtotta már uralma alá. A besorolást Nyikolaj Kardasev szovjet csillagász javasolta először 1964-ben. A skála szerint három különböző technológiai fejlettségű civilizáció létezik: az 1-es a bolygójának, a 2-es a csillagának és bolygórendszerének, a 3-as a galaxisának erőforrásait uralja. A skálán a fokozatok között törtszámokkal jellemezhető fejlettségi szintek is elképzelhetők, ez esetben az emberi civilizáció fejlettsége napjainkban 0,7–0,75 között van.

Lelombozó spekulációk

Persze sokkal valószínűbb, hogy nem ismeretlen civilizáció küldte jelekről, csak földi interferenciáról van szó – a rádióteleszkópok ugyanis gyakran regisztrálnak olyan, ismeretlen eredetű rádiójeleket, amelyeket a bolygónkon található teljesen hétköznapi tárgyak okoznak. Ez volt például a helyzet egy tavalyi észlelésnél is, amikor az ausztrál Parkes Rádióteleszkóp dolgozói ismeretlen rádiójeleket fogtak,

amelyekről kiderült, hogy két, a helyszínen található mikrohullámú sütő okozta őket.

Az is előfordulhat, hogy természetes képződmény, például egy pulzár okozta a hullámokat.

A SETI megpróbálta újra észlelni a rádiójeleket az Allen Teleszkóptömb (Allen Telescope Array) segítségével múlt éjszaka, de egyelőre nem járt sikerrel. Ennek lehet az is oka, hogy tulajdonképpen csak földi interferenciáról van szó, de az is, hogy a feltételezett civilizáció nem csak egy frekvencián küldi a jeleket – a SETI kutatói szerint ez logikus lépés lenne, ha hallatni szeretnék a hangjukat. „Csak azért, mert nem találtunk semmit, még nem jelenti, hogy nincs is ott semmi” – mondta Shostak.

A zelencsukszkajai teleszkóp Forrás: Wikimedia Commons

Ettől még lehetnek ufók

Douglas Vakoch, a METI International (Messaging Extraterrestrial Intelligence, Üzenetek a Földönkívüli Intelligenciának) kutatója is megjegyezte, hogy egy idegen civilizáció számára célravezetőbb lenne több frekvencián sugározni, ennek ellenére nem túl bizakodó a lehetséges eredményeket illetően.„Úgy gondolom, nincs túl nagy esély arra, hogy valóban E.T. próbál nekünk üzenni, de ez

– tette hozzá. A METI is megfigyeli a panamai Boquete Optikai Obszervatóriuma (Boquete Optical Observatory) segítségével, hogy ismétlődnek-e a jelek a közeljövőben.

Egy biztos: a különleges, elképesztően erős jelek érdekesek annyira, hogy a SETI és a METI International kutatói behatóbban tanulmányozzák őket. A legnagyobb probléma a felfedezés esetében az, hogy nagyon régen regisztrálták a jeleket (egyelőre nem tudni, miért nem jelentették korábban az orosz kutatók a SETI-nek őket), így egyre kisebb a valószínűsége annak, hogy újra fogni lehet majd őket.