Valami lyukat ütött az Európai Űrügynökség műholdján

műhold, ütközés
Ütközés előtt és után
Vágólapra másolva!
Lyukat ütött egy apró, ismeretlen részecske az Európai Űrügynökség Sentinel-1a műholdjának napkollektorán.
Vágólapra másolva!

Az Európai Űrügynökség (ESA) szerdai közlése szerint augusztus 23-án csapódott a műholdnak egy ismeretlen, alig néhány milliméteres részecske. A mérnökök szerint a panelen emiatt egy 40 centiméter átmérőjű lyuk tátong, de a becsapódás okozta energiaveszteség "viszonylag kicsi", és a sérülés egyelőre nincs hatással a műhold munkájára.

Az incidens ugyanakkor rávilágít arra, milyen veszélyt jelentenek a természetes és ember alkotta törmelékek a műholdakra és más, a Föld körül keringő űreszközökre - közölte az ESA.

Ütközés előtt és után Forrás: ESA

A Sentinel-1a-t a Copernicus-program keretében bocsátottak fel 2014-ben a Föld felszínének minden eddiginél pontosabb megfigyelésére és feltérképezésére. Elsősorban a hajóknak jelenti, ha jég képződött a tengereken, de radarjaival a környezetváltozásokat is figyeli, például a földterület-kihasználtságot és az olajfoltokat, valamint nyomon követi az erdőirtást.

Egyik legfontosabb küldetése a katasztrófavédelem: műszerei különösen alkalmasak az árvizek kiterjedésének monitorozására, a radarjai által készített képtípust nagyobb földrengések után is felhasználják, hogy az infrastruktúrában keletkezett károkat felmérjék.