A LED-lámpák megfosztják a denevéreket a vacsorától

Common Pipistrelle (Pipistrellus pipistrellus) Sabo french mammals September 2014.
Common Pipistrelle (Pipistrellus pipistrellus)
Sabo, Languedoc-Roussillon, France
September 2014. Common Pipistrelle (Pipistrellus pipistrellus) Sabo, Languedoc-Roussillon, France
Vágólapra másolva!
Német kutatás mutatta ki, hogy az energiatakarékos, környezetbarát LED utcai lámpák teljesen átalakítják a fényre kevésbé érzékeny városi denevérek étkezési szokásait - mivel a rovarokat nem vonzza a LED-lámpa fénye, a potyavacsora odalesz, és az állatoknak vissza kell térniük a hagyományos táplálékkeresésre.
Vágólapra másolva!

A hagyományos lámpaizzók (legyenek azok utcai lámpán vagy a házban) ultraviola hullámhossza ellenállhatatlanul vonzza a rovarokat - ezzel pedig a fényre kevésbé érzékeny városi denevérfajokat is, amelyek potyaélelemért portyáznak a lámpák körül. A sokkal zöldebb és energiatakarékosabb LED-izzók viszont - amelyekre egyre több város cseréli ki a hagyományos izzókat - egyáltalán nem vonzzák az ízeltlábúakat, ehhez pedig a denevéreknek is újra alkalmazkodniuk kell - írja a Phys.org.

Közönséges törpedenevér (Pipistrellus pipistrellus) Forrás: Flickr / Wildlife Wanderer

Van, ami kerüli a világosságot

A német Leibniz Intézet kutatói, Christian Voigt és Daniel Lewanzik a Zoo and Wildlife Research (IZW, Állatkerti és Vadvilág Kutatás) megbízásából hat német város 46 LED-izzós utcai lámpájára szereltek denevérfigyelő kamerákat, és monitorozták az állatok táplálkozási szokásait.

Korábban jellemző volt, hogy a Pipistrellus nemhez tartozó fajokat és a rőt koraidenevért (Nyctalus noctula) nem különösebben zavarta a fény, és vadászott a lámpák fényében is, míg az olyan fényérzékeny fajok, mint az egérfülű denevérek (Myotis) kifejezetten kerülték a világosságot, és inkább az erdőkben vagy parkokban vadásztak.

Nem eszik el előlük a rovarokat

A kutatás során kiderült, hogy például a korábban fénynél vadászó közönséges törpedenevér (Pipistrellus pipistrellus) száma 45%-kal lecsökkent a LED-lámpák környékén, és általánosságban is elmondható, hogy

a kevésbé fényérzékeny fajok eltünedeztek a vacsoraszegény lámpák közeléből.

Néhány faj, mint például a durvavitorlájú törpedenevér (Pipistrellus nathusii) viselkedése egyáltalán nem változott.

A kutatók feltételezik, hogy ez a viselkedésmódosulás a fényérzékeny fajoknak kedvez majd, hiszen a rovarpopuláció nem a lámpák körül koncentrálódik majd, és a fényre érzéketlenebb fajok nem fogják a rovarok nagy részét levadászni.

A LED-lámpák már nem vonzzák a rovarokat, így a kevésbé fényérzékeny denevéreket sem Forrás: Forschungsverbund Berlin e.V.

Több lesz a rovar a városokban

Ez akár azt is jelentheti, hogy a rovarok száma a városi környezetben megnő majd, hiszen a denevérek az egyik legfontosabb ragadozói a rovarfajoknak. Míg ez az emberek számára zavaró lehet (több szúnyogot és több legyet jelenthet), addig

a termőföldeknek kifejezetten jót tehet, hiszen több molylepke is marad, amelyek hatékonyabban porozhatják be a növényeket.

Míg a LED-lámpák alapvetően energiatakarékosabban működnek, mint a normál izzók (nem is beszélve arról, hogy fényerejüket szabályozni lehet), úgy tűnik, nem használunk annyival kevesebb energiát segítségükkel, mint gondoltuk. A környezet- és pénztárcabarát tulajdonságoknak köszönhetően ugyanis egyre többet telepítünk belőlük akár a kertekbe is - a megnövekedett mennyiség pedig visszahozza azt az energiafelhasználást, amit a zöldebb lámpákkal megspórolnánk. Ráadásul a fényszennyezettség is növekszik, ami további városi állatfajok viselkedését módosíthatja.