Inaktív vulkánt fedezhettek fel a Ceresen

Ceres, vulkán
Vágólapra másolva!
Inaktív vulkán lehet az a képződmény, amelyet a Ceres törpebolygó felszínén fedeztek fel a kutatók az amerikai űrkutatási hivatal Dawn űrszondája által készített felvételek elemzésekor.
Vágólapra másolva!

A vulkán nagyjából fele olyan magas, mint a Mount Everest (Csomolungma), és feltehetőleg több száz millió évvel ezelőtt tört ki utoljára.

- mondta Christopher Russell, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatója.

A képeket elemző csapat vezetője, Ottaviano Ruesch, a NASA Goddard Űrkutatási Központjának munkatársa szerint a kupola formájú hegyet a jelek szerint só és sár alkotja, szemben a Naprendszer külső részén lévő vulkánokkal, amelyek jegesek. Az űrszonda hónapokon át figyelte a képződményt, és semmilyen erupciót nem észlelt.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

A feltételezett vulkán felfedezéséről a Science című tudományos folyóiratban számoltak be a kutatók, öt másik tanulmány kíséretében, amelyek a Ceres felszínén lévő kráterekkel, ásványokkal és jéggel foglalkoznak.

A küldetés folytatódik

A NASA űrszondája 2015 márciusában állt pályára a Mars és a Jupiter közötti kisbolygóöv legnagyobb - nagyjából 950 kilométer átmérőjű - égiteste körül.

Az űrszonda júniusban fejezte be elsődleges misszióját. A NASA szakemberei ugyanakkor úgy döntöttek, meghosszabbítják a küldetését, ám üzemanyag-takarékosság céljából magasabb pályára állítják az űreszközt, amely pénteken kezd el távolodni a törpebolygótól, hogy 1464 kilométeres távolságból folytassa a megfigyeléseit.