Megtalálták az elveszett leszállóegységet

rosetta philae
Vágólapra másolva!
Megtalálták az elveszett Philae leszállóegységet a Rosetta legújabb képein.
Vágólapra másolva!

Az aprócska robot jól látható a 67P/Csurjumov–Geraszimenko üstökösről készült legújabb felvételeken. Az ESA illetékesei szerint semmi kétség, hogy az eltűnt leszállóegységet sikerült megtalálni, olvasható a BBC weboldalán.

A Philae – amely 2014. november 12-én szállt le a Rosetta-küldetés keretében az üstökösön – 60 óráig működött, majd az akkumulátorainak lemerülése után elhallgatott. Habár helyzetéről küldött képeket és adatokat a Földre, pontos pozícióját a szakemberek nem tudták meghatározni.

Az eddigi feltételezések szerint a leszállóegység az üstökösmag felszínének egy sötét zugába pattant a földetéréskor – ezt az elméletet erősítették meg most a Rosetta űrszonda legújabb, 2,7 kilométeres magasságból készített felvételei. Az Osiris kamerával lőtt nagyfelbontású nyers képek még vasárnap érkeztek meg az irányítóközpontba, feldolgozásukkal pedig csak most végeztek a kutatók.

Forrás: ESA

Új megvilágításba kerülnek a korábbi adatok

A Rosetta már korábban is feltérképezte a lefényképezett területet, akkor viszont még nem lelt rá a Philae-re. Az, hogy ez most megtörtént, főként annak köszönhető, hogy jobban meg volt világítva az említett régió, jobb rálátása volt a „búvóhelyre" az űrszondának.

A leszállóegység újraélesztésére – mivel számos alkatrésze megsérült - nincs esély, helyzete ugyanakkor segítheti a tudósokat abban, hogy a robot által 2014-ben gyűjtött adatokat jobban megérthessék.

A tervek szerint a Rosetta űrszondát néhány hét múlva fogják az irányítók nekivezetni az üstökösnek, ezzel pedig a küldetés befejeződik.