Dollármilliókat követel a SpaceX-től a felrobbant műhold tulaja

SpaceX, robbanás
Vágólapra másolva!
Ötvenmillió dollárt követel a SpaceX-től az izraeli Űrkommunikációs Kft., a csütörtöki katasztrófában felrobbant Spacecom műhold üzemeltetője. A pórul járt társaság vagy kártérítést, vagy egy ingyenes fellövést akar a megsemmisült szerkezetért cserébe.
Vágólapra másolva!

Komoly kártérítéseket követelhet a Spacecom, az az izraeli társaság, amelynek műholdja a csütörtöki SpaceX-katasztrófa során megsemmisült. A Reuters szerint a cég ötvenmillió dollárt szeretne a SpaceX-től, és 250 milliót az Izraeli Repülőgépipari Vállalattól (Israel Aerospace Industries) - utóbbi építette az AMOS-6 műholdat.

A kereskedelmi űrrepüléssel foglalkozó vállalat eredetileg múlt hét szombaton akarta felküldeni Falcon-9-es rakétájával az AMOS-6 kommunikációs műholdat. A rutinnak számító csütörtöki próba során azonban egy nem várt hiba miatt a rakéta, valamint a hasznos teher, a szatellit megsemmisült. A drámai eseményt videófelvételen rögzítették.

A Spacecom műholdjának feladata az afrikai kontinens internetellátásának bővítése lett volna. Mivel a SpaceX nem nyilvános vállalat, nem osztotta meg a Reutersszel, hogy milyen biztosításban állapodtak meg a Spacecommal, így a másik oldal nyilatkozatát még nem hallottuk.

A SpaceX balesetének okait még vizsgálják. A SpaceX közleménye szerint annyi biztos, hogy a probléma a felső rakétafokozat oxigéntankjánál keletkezett, a rakéta-hajtóanyag betöltése közben. Személyi sérülés nem történt.