Egy férget neveztek el Obamáról

summit diplomacy Horizontal US President Barack Obama gestures as he boards Air Force One prior to departure from Wattay International Airport in Vientiane on September 8, 2016, following his visit to Laos and attending the Association of Southeast Asian
Obama olyan, mint a róla elnevezett féreg: hosszú, vékony és iszonyú menő
Vágólapra másolva!
Különleges megtiszteltetés érte Barack Obamát: férget neveztek el róla. Az élősködőről, amely az amerikai elnök előtti tisztelgésként kapta meg nevét, a Journal of Parasitology amerikai féregtani folyóiratban csütörtökön jelent meg tanulmány.
Vágólapra másolva!

A Baracktrema obamai teknősök vérében élő, aprócska laposféreg, nagyjából ötcentisre nő meg és hajszálvékony. A parazitát Thomas Platt, az indianai Saint Mary's College immár nyugalmazott biológiaprofesszora nevezte el Barack Obamáról. Szerinte ez megtiszteltetés, nem sértés.

Platt több mint harminc fajt fedezett fel és nevezett el pályája során. Korábban az apósáról, doktori témavezetőjéről, és más olyan emberekről nevezte el az által felfedezett fajokat, akiket saját bevallása szerint nagyon tisztel. Mint fogalmazott: ő a maga módján így szeretne tisztelegni Obama elnöksége előtt.

Obama olyan, mint a róla elnevezett féreg: hosszú, vékony és pokoli menő Forrás: AFP/Saul Loeb

Platt Obama távoli rokona, és emlékeztetett: vannak, akik több ezer dollárt is hajlandóak fizetni azért, hogy állatfajt nevezzenek el róluk. A professzort a féreg azért emlékeztette Obamára, mert "hosszú, vékony és pokoli menő". A Baracktrema obamai példányai a professzor elmondása szerint "fenomenálisan és hihetetlenül ellenálló" lények. "Bámulom és tisztelem őket" - mondta a biológus.

Létfontosságúak az élethez

A féregtani folyóirat szerkesztője, Michael Sukhedo hozzátette, hogy az élősködők létfontosságúak az élethez, és mindenhol jelen vannak. Tízből hét állatfaj élősködő - mondta.

Bár a névadókat többnyire a tisztelet vezérli, Sukhedo is elismeri, hogy azért néha van, akit a bosszúvágy hajt. A lap főszerkesztője szerint például egy tudós volt férje iránti dühétől hajtva adta a férgek egy egész csoportjának a microphallus (mikrofallosz) nevet. Korábban pókot, halat és egy kihalt gyíkfajt is neveztek már el tudósok Barack Obamáról.