Molesztálásért börtönbe kerülhetnek Arizonában a gyereket pelenkázók

Bilire szoktatás, kakilás, pelenkázás
Vágólapra másolva!
Nagy felzúdulást keltett az amerikai médiában az arizonai legfelsőbb bíróság döntése, melynek értelmezése szerint az állami törvény bűncselekménynek nyilvánít bármilyen kontaktust, ahol egy felnőtt egy gyerek nemi szerveit érinti meg. Ez az értelmezés – szélsőséges esetben – arra is lehetőséget ad, hogy akár a csecsemő fürdetéséért vagy pelenkázásáért is börtönbe lehessen csukni valakit.
Vágólapra másolva!

Az arizonai törvények ugyanis tiltják azt, hogy valaki „szándékosan vagy tudatosan megérintse egy tizenöt évesnél fiatalabb gyerek nemi szerveinek, végbélnyílásának vagy a női mell bármely részét". A törvény tehát – szószerinti értelmezés szerint – büntetni rendeli a gyerekeit pelenkázó vagy fürdető szülőket, illetve a gyerekeket vizsgáló orvosokat is, olvasható a Slate és az álhírek leleplezésére szakosodott Snopes.com cikkében.

Érdekes ítéletindoklás

A meglehetősen bizarr törvényre egy gyerekmolesztálási per irányította rá a figyelmet. Egy férfit azzal vádoltak meg, hogy „helytelenül" érintette és puszilta meg a 11 éves mostohaunoka-lányát.

Arizonában lassan a pelenkázás sem biztonságos Forrás: AFP/AltoPress

A férfi végig úgy védekezett, hogy a sértett lány eltúlozta az esetet, és semmilyen szexuális töltet vagy szándék nem húzódott meg az ominózus érintés mögött. Szexuális élete mindig normális volt. A férfi két lánya is tanúsította, hogy az apjuk sosem közeledett sem hozzájuk, sem más gyerekekhez szexuális szándékkal.

A bíróság azonban elutasította ezt a védekezést, és kijelentette, hogy a törvény a gyerekek teljesen ártatlan, szexuális töltettől mentes érintését is büntetni rendeli. Ennek alapján

a férfit tíz év börtönre ítélte molesztálásért és még öt év feltételes büntetésre szexuális zaklatásért.

A legfelsőbb bíróság sem pontosított

Az ügy az arizonai legfelsőbb bíróság elé került, amely ugyan hatályon kívül helyezte az első fokú ítéletet, viszont 3-2 arányú szavazással azon a véleményen volt, hogy a törvényben leírt testrészek érintése szexuális töltet nélkül is molesztálásnak számít.

Ezen értelmezés alapján tehát jószerivel minden gyerekét pelenkázó vagy fürdető szülő gyerekmolesztáló (amiért öt évig terjedő börtönbüntetés jár), ha megérinti a gyerek nemi szervét vagy kitörli a popsiját.

A popsitörlés is büntethetővé vált Forrás: Thinkstock

A felzúdulásra a legfelsőbb bíróság úgy reagált, hogy – bár a törvény ezt a büntetést lehetővé teszi – az ügyészeknek és a bíráknak kell mérlegelniük a törvény alkalmazását, és életszerűtlen, hogy ilyen esetekért bárkit perbe fogjanak.

A lehetőség adott

Az ellenzők szerint viszont az a gond, hogy a legfelsőbb bíróság előtt most adott volt a lehetőség, hogy felülvizsgálja a nagyon tág értelmezésre módot adó törvényt, és

kiadhatott volna egy pontosabb iránymutatást, de nem élt ezzel a lehetőséggel.

Bár nem valószínű, hogy tömeges perek indulnának a szülők, a gyerekgondozók és az orvosok ellen gyerekmolesztálás miatt egy szimpla pelenkacsere vagy vizsgálat miatt, a törvény – elméletben – lehetőséget ad erre, és kétségtelen nem szerencsés az ügyész belátására bízni, indít-e pert ilyen esetben vagy sem.

Ráadásul, ha valakit fel is mentenének egy ilyen perben, óhatatlanul súlyos erkölcsi és anyagi károkat szenvedhet pusztán a gyermekmolesztálási vád miatt.