Romba dőlt Marokkó egyik természeti csodája

Atlantic ocean background people CLIFF coast erosion geologic formation GEOLOGY high angle view littoral Morocco North Africa people ROCK rocky SEA sea foam Souss Massa Draa region WAVE VERTICAL
Morocco, Souss-Massa-Draa region, Sidi Ifni area, Atlantic coast, beach and red cliffs of Legzira
Vágólapra másolva!
Összeomlott a Marokkó egyik természeti csodájának számító legzirai sziklaívek egyike, a kettő közül a látványosabb.
Vágólapra másolva!

A különleges természeti képződmény – a strand fölött a tengerbe nyúló hatalmas, vöröses sziklaboltív – péntek délután omlott alá,

vélhetően az erózió következtében.

A legzirai sziklaívek minden marokkói turisztikai prospektusban szerepelnek, az észak-afrikai ország egyik fő természeti látványosságának számítottak. A két "boltív" közül a kisebbik, de látványosabb immár csak egy rakás kőhalom. A másiknak, amely nagyobb, mégis kevésbé látványos, nem esett baja.

Forrás: hemis.fr/MORANDI Bruno / hemis.fr/Morandi Bruno

A leomlott íven már márciusban egy repedés keletkezett, miután egy nagy darab szikla levált róla az erős hullámverés hatására.

Az Agadirtól délre, Szidi Ifni közelében fekvő Legzira strandot a világ egyik legszebbjének tartják, híres a naplementéje az Atlanti-óceán fölött, a különleges vöröses boltívekkel a háttérben.
Az AFP szerint a Marokkó egyik emblémájává vált sziklaív elpusztulása további csapást mérhet az ország amúgy is csökkenő idegenforgalmára.