Tudja, melyik állatot fenyegetik leginkább az orvvadászok?

tobzoska
A tobzoska ma már a legjobban veszélyzetetett emlősfajok közé tartozik
Vágólapra másolva!
Ha az orvvadászatra gondolunk, mindenkinek elsősorban a nagy növényevő emlősök, például az elefántok vagy az orrszarvúk jutnak az eszébe. Holott van egy nem kevésbé különleges, félénk állat, amelyet Ázsiából már szinte teljesen kiirtottak, és most Afrikában folyik a pusztítása. Ez a tobzoska.
Vágólapra másolva!

A pikkelyes testű tobzoska balvégzetét az okozza, hogy a hagyományos kínai és vietnami orvoslásban szinte mindenre felhasználják a szarupikkelyeit a rák és az izzadás gyógyításától az ízületi gyulladásig. Ezenkívül éttermekben is felszolgálják ínyencfalatként.

Afrikából Kínába

Mivel Ázsiában nagyon megfogyatkozott már a számuk, és büntetik az illegális kereskedelmüket,

ezért az orvvadászok áttették székhelyüket Dél-Afrikába.

Innen évente több mint 1 millió tobzoskát szállítanak Kínába részben csempészáruként, részben hamis papírokkal.

Világszerte be akarják tiltani a kereskedelmét

A szakemberek a veszélyeztetett állatok nemzetközi kereskedelmével foglalkozó szervezet (Convention on International Trade in Endangered Species, CITES) e heti johannesburgi ülésén kongatták meg a vészharangot.

A tobzoska ma már a legjobban veszélyeztetett emlősfajok közé tartozik Forrás: AFP/Sanjeev Chawla

A kutatók szeretnék elérni, hogy a tobzoskák kereskedelmét mindenütt illegálissá nyilvánítsák a világon. Talán így megállítható a fajok egyedszámának vészes csökkenése.

Csak kinézetre hasonlít a tatuhoz

A tobzoska (Pholidota sp.) hasonlít az „articsókába öltöztetett” tatura, azonban nincs köztük kapcsolat.

A tobzoska és a tatu hasonlósága kitűnő példa a konvergens evolúcióra,

amely esetben a két faj külön fejlődik, de hasonló tulajdonságokra tesznek szert. Ebben az esetben mindez a termeszek és hangyák evésében merül ki.

Ázsiában már szinte teljesen kiirtották Forrás: AFP/Afp


A ragadozó emlős támadás esetén labda formájúra gömbölyödik össze, és éles pikkelyeivel áthatolhatatlan páncélt hoz létre. Második védelmi funkciója a mérgező gáz kibocsátása. Nyelvük a testüknél is hosszabb lehet.

Tobzoskaleves Forrás: traffic.org

Kiváló a szaglásuk, ahhoz képest a látásuk rosszabb és alig hallanak. Csupán négy fajt találtak belőle Afrikában, és négyet Ázsiában. A félénk állat éjszaka a legelevenebb, magányos életet él, a hím és a nőstény is csak párzási időszakban találkoznak egymással.