Emberekkel kommunikáltak a lovak

Siena Palio
Riders prepare their horses to line up at the start of the historical Italian horse race of the Palio of Siena on August 16, 2016 in Siena. / AFP PHOTO / CLAUDIO GIOVANNINI
Vágólapra másolva!
Szimbólumok révén a lovak képesek kommunikálni velünk – derítette ki egy kutatás, amely során a patások azt közölték gazdáikkal, hidegnek találják-e az időt vagy sem.
Vágólapra másolva!

A skandináv országokban gyakori, hogy a lovakra pokrócokat terítenek, ha túlságosan hidegre fordul az idő. A kutatók ezt kihasználva arra voltak kíváncsiak, vajon a lovak tudják-e közölni az emberekkel azt, hogy mikor van szükségük takaróra és mikor nem. Mint kiderült igen: orrukkal tudatosan a megfelelő szimbólumra bökve közölték gazdáikkal, mit is szeretnének, írja a BBC.

„A lovakat nem a legintelligensebb állatokként tartjuk számon, de mint kiderült, a megfelelő módszerekkel képesek értelmesen kommunikálni velünk és szándékaikat közvetíteni tudják felénk" – mondta dr. Cecilie Mejdell, a tanulmány vezető szerzője.

Forrás: AFP/Claudio Giovannini

Kommunikáció táblákkal és szimbólumokkal

A kutatás során a tudósok 23 különböző fajtájú lónak tanították meg, miként kommunikálhatnak velünk, emberekkel.

Az első lépés az volt, hogy rá kellett venni a patásokat, hogy orrukkal bökjék meg a kerítésre helyezett táblákat, amelyekre a szimbólumokat festették. Ezt követően az állatoknak megtanították, hogy mik az egyes szimbólumok között a különbségek. Ha az állatok igényelték a takarót, akkor a vízszintes sávra kellett bökni, ha túl melegük volt és le akarták vetetni a takarót a függőleges sávot kellett választani. Ha minden rendben volt számukra, akkor az üres táblára kellett mutatni. A legutolsó lépésben azt tanították meg a patásoknak, hogy döntésük közléséhez mely szimbólumot kell választaniuk. A betanítás során az állatokat répával ösztönözték, helyes válasz esetén csemegét kaptak, helytelen válasz esetén nem.

A tréning két héten át tartott, és napi 10-15 percet vett igénybe.

A lovak a kísérlet végén már jutalomfalatok nélkül is tudták jelezni, ha hideg van és kell a pokróc, vagy a meleg miatt le kell venni azt, sőt, minden kérés nélkül, maguk jelezték gondozóik felé az igényüket.

A további kutatások során a szakemberek ezzel a módszerrel másfajta „kérdéseket" is szeretnének majd feltenni a lovaknak.

Az eredményeket a kutatók az Applied Animal Behaviour Science című szakfolyóiratban publikálták.