A rovarok is képesek új képességeiket átadni társaiknak

poszméh, klímaváltozás
Vágólapra másolva!
A poszméhek bebizonyították, hogy a rovarok is képesek új képességeket elsajátítani és továbbadni azt: brit kutatók megtanították nekik, hogy lábaikkal egy madzagot meghúzva táplálékhoz juthatnak, az új ismereteket a betanított egyedek továbbadták fajtársaiknak.
Vágólapra másolva!

A méhek bebizonyították, hogy apró agyuk ellenére is nagyfokú intelligenciával rendelkeznek.

A londoni Queen Mary Egyetem (QMUL) kutatói szerint a teszt, amelyet általában madarak és majmok intelligenciájának vizsgálatára használnak, első alkalommal mutatta ki, hogy bizonyos rovarok is képesek lehetnek feladatvégzésre és több generáción keresztül át tudják adni tudásukat.

A poszméhek okosabbak, mint hittük Forrás: Jeremy T. Kerr

Nem csak az emberek sajátja

Az új információ tovább bővítette azon bizonyítékok számát, amelyek szerint nemcsak az emberek kiváltsága, hanem a legtöbb állat, köztük a rovarok is képesek a "kultúraterjesztésre", vagyis ismeretek és képességek tanulására és továbbadására.

"A kulturális tudástranszmisszió nem az ember megkülönböztető képessége, nincs szükség hozzá az ember bölcsességére" - mondta Clint Perry, a kutatás egyik vezetője. A szakértők eredményeiket a PLOs Biology szaklapban megjelent tanulmányukban mutatták be.

A tudósok 40-ből 23 poszméhet tanítottak meg arra, hogy lábaikkal meghúzzanak egy madzagot. A madzag "mesterséges virágokhoz" - korongokhoz - volt erősítve, amelyek közepébe átlátszó ernyő alatt táplálékot helyeztek el.

A méhek észlelték az ernyő alatti táplálékot és megtanulták, hogyan húzzák meg lábaikkal a madzagot,

hogy a "virág" és a táplálék kikerüljön az ernyő alól.

Óriási a különbség

Más méhcsoportoknál 110-ből csak két egyed oldotta meg a problémát.

Miután a betanított egyedeket megfigyelhették társaik, hatvan százalékuk sikeresen eltanulta tőlük a képességet. Végül a betanított méheket kolóniákban helyezték el: a tudósok megfigyelései szerint a dolgozó méhek nagy részénél sikeresen elterjedt az új táplálékszerzési technika.

Poszméh portréja Forrás: Bristoli Egyetem

Lars Chittka, a QMUL professzora elmondta, a kutatócsoport a továbbiakban megpróbálja megfejteni a méhek tanulási és tanítási képességei mögött rejlő agyi folyamatokat. "Hogyan képesek rá ilyen apró aggyal? Hogyan képes miniatűr idegrendszerük irányítani ilyen sokféle viselkedést és kognitív képességet?" - tette fel a kérdést a tudós.