A nagyobb aggyal összefüggő új géneket találtak

agy
Az emberi agy
Vágólapra másolva!
Brit kutatók számos új kapcsolatot találtak egyes géncsaládok és az agyméret között. Ez teljesen új utakat nyithat meg az agyfejlődés és egyes betegségek, amilyen az időskori elbutulás megértését célzó kutatások előtt.
Vágólapra másolva!

Eltérő méretű neokortexek

A Bath-i és a Lincolni Egyetem kutatói 28 olyan emlős genomját hasonlították össze, amelyeknek különböző méretű volt a neokortexe, azaz azon agyterülete, amely a magasabb rendű gondolkodásért – például a nyelvért és a döntéshozatalért – felelős.

E terület mérete jelentősen eltérő a fajok között,

és ez az agynak az a része, amely a legjobban megnövekedett az emberi leszármazási vonalban az evolúció folyamán.

Idegvégződések az emberi agyban, Forrás: Wikipedia


A Royal Society Open Biology folyóiratában megjelent tanulmány számos géncsaládot azonosított – ezek génduplikációval, illetve -delécióval képesek növekedni vagy összemenni –, amelyek a nekortex agyhoz viszonyított méretének növekedésével kibővültek.

Az agyfejlődésben szerepet játszó új gének

A kutatók egy sor új gént is kiemeltek, amelyeket korábban nem hoztak összefüggésbe az agyfejlődéssel. Ezek között vannak olyanok is, amelyekről tudják, hogy szerepet játszanak a sejtek jelzőrendszerében és az immunválaszban.

Az emberi agy Forrás: Wallpaperfolder.com


A kutatók azt remélik, hogy a felfedezés elősegíti annak jobb megértését, mely gének játszanak kulcsszerepet az agy fejlődésében. Ennek alapján talán azt is kideríthetik, mi siklik félre egy sor mentális betegség, például az időskori elbutulás (demencia) esetében.