Megelevenedik az elmúlt másfél évszázad zenében elmesélt története

Musicmap
Az egyedi Musicmap megalkotója
Vágólapra másolva!
Szórakoztatva ismertet meg az elmúlt másfél évszázad zenei stílusaival, történelmükkel és összefüggéseikkel a Musicmap. Ön tudja, mi a hasonlóság wonky és reggaetón között?
Vágólapra másolva!

Hobbiból kezdte feltérképezni a zenei műfajokat 8 évvel ezelőtt Kwinten Crauwels belga építész, aztán rájött, hogy nincs olyan weboldal, amelyen mind megtalálható volna. Ezért webfejlesztő öccsével (Dries Crauwels) összeállítottak egy lenyűgöző interaktív infografikát, amelyet nemrég beválogattak a 2016-os Kantar Information is Beautiful díj jelöltjei közé: ez az infografika, az adatvizualizáció Oscar-díjaként is értékelhető.

"Populáris zenei műfajok története és genealógiája a kezdettől jelenig 1870-2016" alcímet viselő Musicmap voltaképpen könnyűzenei enciklopédia. Crauwels persze nem így indult neki: mindenáron zenével szeretett volna foglalkozni, de nem zenéléssel – építészként inkább a vizuális része érdekelte, a rokonsági viszonyok megjelenítése, a térképalkotás.

Crauwels, az építészből lett zenekutató Forrás: Stubru.be

S csak akkor hívta segítségül öccsét, amikor egy évig folyton bosszankodott, hogy nem talál a kereséseinek megfelelő találatokat. A kutatómunkát teljes egészében maga végezte, bár elismeri, hogy csapatban dolgozva talán kevesebb idő alatt megszülethetett volna a Musicmap.

Elsőre is látszik a belepakolt információhegy

A nyitóoldalon négy nagy buborék látható: Utility, Folk, Classical és World, azaz Rendelésre készült (például filmzene), Népzene, Klasszikus és Világzene. Alatta függőleges hasábokba,

afféle toronyházakba rendezve sorakoznak a jelentősebb zenei klaszterek,

eltérő színnel jelezve: a kék például a Blue Note klaszter, azaz a blues, gospel és jazz stílusokat tömöríti.

Ha valamelyik hasábra rákattintunk: a bal oldali ablakban az alműfajok (subgenres, szám szerint 234) felsorolása és áttekintése nyílik ki, s

elég bármelyikre kattintani, a jobb oldali ablakban máris olvasható a részletes története angolul.

Alatta a Playlist, azaz a legjellegzetesebb előadók és számok következnek (összesen 2500), amelyeket meghallgathatunk vagy ha van videó, megnézhetünk. Persze a bal oldali függőleges menüsorban a keresőt is használhatjuk az ismerős együttesek vagy stílusok megkereséséhez.

Az egyedi Musicmap megalkotója Forrás: Gazet van Antwerpen

A különféle stílusokat böngészve bele-belehallgathatunk régi kedvenceinkbe, megismerhetjük felmenőiket és leszármazottaikat.

Az elmúlt másfél évszázad zenében elmesélt háttere elevenedik meg előttünk, ezért ajánlja Crauwels tanároknak és diákoknak, akár történelem- vagy ének-zene órai illusztrációnak a zeneszámok és a kapcsolódó sztorik böngészését.

Magával ragad a kattintgatás

A varázslat akkor kezdődik, amikor megnyitjuk a bal oldali menüsorban a Navigate pontot, amelynek keresőablakában ábécé sorrendben legördülve várnak a zenei stílusok, de be is írhatjuk, ha valami konkrétumot keresünk. Rákattintunk a nyíl gombra, és máris életre kel az oldal. (A képernyő jobb alsó sarkában lévő + nagyítógombbal is elindíthatjuk.)

A "zenei Wikipédia" nyitóoldala Forrás: Hiver't-Klokner Zsuzsanna -Origo

Ha eddig is érezhető volt, miért telt nyolc évbe a Musicmap összeállítása, most a térkép láttán tényleg eláll a lélegzetünk. A különféle rétegek (layer) a zenei műfajok lehetséges kapcsolódásait mutatják, az alsó idővonal a kronológiai eligazítást szolgálja. Egyetlen probléma: olyan mennyiségű ismeret van belezsúfolva, hogy falra kivetített méretben működne igazán.

A zenei stílusok rendszertana a Musicmap feldolgozásában Forrás: Inverse

Crauwels reméli, hogy amolyan popzenei Wikivé, a Spotify kiegészítésévé növi ki magát a kezdeményezés.

Ebből a célból az egész térképet újra akarja tervezni, és további funkciókkal bővítené. Addig is kattintgassunk ide-oda, bízzuk magunkat a véletlenre: a lenyűgöző zenei utazásnak csak a rendelkezésünkre álló idő szabhat korlátot – vagy a szigorú főnökünk.