Sötét égitestek rejtőzködhetnek az Uránusznál

Uránusz, gyűrűk
Az Uránusz és gyűrűi
Vágólapra másolva!
Két, eddig ismeretlen hold rejtőzhet az Uránusz belső gyűrűinél – vélik kutatók, miután tüzetesebben megvizsgálták a Voyager-2 űrszonda által készített régebbi felvételeket.
Vágólapra másolva!

Az Uránusz a harmadik legnagyobb bolygó a Naprendszerben. Huszonhét ismert holdja van, és ha beigazolódik a tudósok sejtése, két, mostanáig nem ismert égi kísérő okozhat furcsa, hullámszerű mintázatokat a planéta legbelső gyűrűiben.

Hullámszerű mintázat árulhatta el a rejtőzködő holdakat

Habár a legtöbben vélhetően a Szaturnusz pompás gyűrűit ismerik, nem ez az egyetlen óriásbolygó, ami rendelkezik ilyen képződménnyel. Három másik égitestnek – a Jupiternek, az Uránusznak és a Neptunusznak – ugyancsak vannak gyűrűi. Az Uránusz azonban hihetetlenül messze van, így a Voyager-2 harminc évvel ezelőtt begyűjtött információin kívül kevés adat áll rendelkezésre az óriásbolygóról.

Az Idahói Egyetem két kutatója most újratanulmányozta a híres szonda adatait, és azt találta, hogy furcsa dolgok zajlanak az Uránusz két belső gyűrűjében (Alfa gyűrű és Béta gyűrű) – olvasható a Science Alert tudományos portálon.

Az Uránusz és gyűrűi Forrás: NASA/JPL/STScI

A furcsaságot jelen esetben egy – eddig észrevétlenül maradt – hullámszerű mintázat jelenti, amit feltehetően a két hold idéz elő. Az égi kísérőket eddig azért nem vették észre a szakemberek, mert kicsik és „sötétek”, vagyis nagyon kevés fényt vernek vissza. A holdak gravitációs hatása keltette „hullámok” azonban elárulhatják a rejtőzködő objektumokat, amelyeknek átmérője 4 és 14 kilométer lehet.

A felfedezés egyelőre nincs megerősítve (az interneten viszont elérhető a publikáció előtt álló tanulmány), így hivatalos szaklapban sem jelentek még meg eredmények. A kutatócsoport most a Hubble űrteleszkóppal szeretné alaposabban megvizsgálni az Uránuszt, hogy több adatot gyűjtsenek az óriásbolygóról és feltételezett kísérőiről.