Sikeresen dokkolt a Sendcsou-11

Shenzhou XI astronauts enter Tiangong II space lab China Chinese Shenzhou XI Shenzhou-XI Shenzhou-11 Shenzhou 11 manned spacecraft space Tiangong-2 Tiangong 2 Tiangong II Tiangong-II lab station laboratory astronaut taikonaut
This TV grab shows the docking of China's manned spacecraft Shenzhou XI (Shenzhou-11), right, and space lab Tiangong II (Tiangong-2), 19 October 2016. The two astronauts aboard the Shenzhou XI spacecraft entered the space lab Tiangong-2 at 6:32 Wednesday (19 October 2016) morning Beijing Time, according to Beijing Aerospace Control Center (BACC). Commander of the mission Jing Haipeng opened the hatch of Tiangong-2 and floated into the space lab, followed later by Chen Dong. The two astronauts extended greetings to all the people of the nation in the space lab, and checked the status of the space complex formed by Shenzhou-XI and Tiangong-2. They will live in the space lab for 30 days before returning to the Earth.
Vágólapra másolva!
Sikeresen összekapcsolódott a kínai űrállomással a két napja felbocsátott kétfős űrhajó - jelentette a kínai űrhivatal.A dokkolás automatikus üzemmódban történt, és a csatlakozás után a két kínai asztronauta átment az űrmodulba.
Vágólapra másolva!

A Sendcsou-11 űrhajót a Hosszú Menetelés-2F típusú hordozórakétával hétfőn indították útnak az északnyugat-kínai Csiucsüen űrközpontból.

A rakéta egy ötven és egy 37 éves űrhajóst vitt az űrbe. Az asztronauták számos kísérletet fognak végrehajtani az egy hónapja a Föld körül keringő Tienkung-2 űrállomáson, amely egyelőre csak egy modulból áll, de szakértők fontos mérföldkőnek tartják az évtized végére tervezett, a Marshoz készülő küldetéshez.

Dokkoltak Forrás: Imaginechina/An xin - Imaginechina/An Xin

Az űrmodulban 14 tudományos berendezés van, köztük a világ legnagyobb nagy érzékenységű gammasugárzás-érzékelője, amelyet kínai és európai mérnökök közösen fejlesztettek ki.

Az asztronauták különféle orvosi és biológiai kísérleteket fognak végrehajtani, illetve felkészítik az űreszközt a főmodul csatlakoztatására, amit két év múlva terveznek.

Kína hatodszor küldött fel asztronautákat az űrbe, de a mostani űrmisszió lesz az eddigi leghosszabb, és kulcsfontosságú a kínai űrállomás kiépítése szempontjából. Kína első űrállomását, a Tienkung-1-est 2011 szeptemberében indították Föld körüli pályára, és az idei év elején vonták ki a szolgálatból.