Miért vannak anyajegyeink?

anyajegy
Gyanús elváltozás esetén, teljes egészében el kell távolítani a melanómát/anyajegyet és Tilos házi szerrel, szemölcsirtóval való ecsetelés, maratás!
Vágólapra másolva!
A legtöbb ember legalább 10 anyajeggyel rendelkezik, de olyan is akad, akin akár 100 is lehet. Míg utóbbiak általában lassabban öregednek, és bőrük tovább megtartja feszességét, hajlamosabbak különböző rákos megbetegedésekre is. Sokat tudunk már az anyajegyekről, azt viszont még mindig nem, hogy miért alakultak ki a bőrünkön, van-e valami célja a létezésüknek.
Vágólapra másolva!

A magzatfejlődés első 12 hetében megjelennek a melanociták, amelyek minden gerinces bőrében, szemében (az érhártyában), valamint egyéb szövetekben (belső fül, lágy agyhártya) megtalálhatók. Olyan sejtek, amelyek a melaninokat termelik. A melanociták normál esetben a természetes bőrszín kialakulásáért felelősek.

Egy átlagos embernek legalább 10 anyajegye van Forrás: Flickr / Scott Robinson

Ha a bőrön egy gócpontban több melanocita gyűlik össze, mint amennyi az általános bőrszín megalkotásához szükséges, és ezek a környező szövetekhez kapcsolódnak, anyajegy jöhet létre. Az anyajegy kitüremkedhet a bőrből, vagy azzal egy szintben is kialakulhat. Általában életünk első 20 évében megjelenik az összes, de akadhat néhány, amely később alakul ki.

40 év felett már igencsak ritka, hogy új anyajegye jöjjön létre valakinek.

Az, hogy hol alakulnak ki, valószínűleg genetikailag előre meghatározott, és egyáltalán nem esetleges.

Egy anyajegy általános élettartama nagyjából 50 év. Alapvetően hasonló a színük, mint a bőrnek, de napfény hatására a melanociták több melanint termelnek, ezért az anyajegy elsötétedik. Az évtizedek alatt újra visszahalványodik, majd beleolvad a bőrbe, és eltűnik.

A populáció tíz százalékának van úgynevezett dysplasiás, vagyis atípusos anyajegye, amelynek alakja szabálytalan, többféle színű részből áll (fekete, sötét-, világosbarna, vörös, rózsaszín), benne jobban és kevésbé tömött tapintatú területek különíthetők el. Ezek az élet során fokozatosan alakulnak ki, leggyakrabban pubertás vagy fiatal felnőttkorban. A melanóma szempontjából fokozott kockázatot jelent, ha ezek száma meghaladja a 10-15-öt.

Érdemes vizsgálni az anyajegyeinket, mert a furcsa elváltozások rosszat jelenthetnek Forrás: Thinkstock

Mindenkinek van anyajegye, nagyon nagy százalékuk általában ártalmatlan, és az évek során magától eltűnik. Az sem feltétlenül jelent bajt, ha az idő előrehaladtával egy-egy kisebb változáson esik át. Arra azonban, hogy az anyajegyeknek van-e konkrét céljuk, kutatóknak egyelőre nem sikerült biztos választ találniuk.