Százmillió dollárt szánnak az idegenek megtalálására

Tabby csillaga
A KIC 8462852 fantáziarajza
Vágólapra másolva!
Százmillió dollárt költenek a Breakthrough Listen nevű projekt keretében az idegen civilizációk utáni kutatásra. A program – amely a rejtélyes KIC 8462852 csillag megfigyelésével veszi kezdetét – tíz éven keresztül fog tartani.
Vágólapra másolva!

A projektben a 100 méter átmérőjű tányérral rendelkező nyugat-virginiai Green Bank Teleszkópot vetik be – írja a Space.com csillagászati portál.

„A Green Bank Teleszkóp a világ legnagyobb kormányozható rádiótávcsöve és egyúttal a legérzékenyebb olyan kutatóeszköz, amivel Tabby csillaga megfigyelhető" – írta Andrew Siemion, a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) SETI projektjének igazgatója egy sajtóközleményben. A rádiótávcső a közelmúltban esett át komolyabb fejlesztéseken, így a korábbinál érzékenyebb műszerekkel kutathatja az égbolt gyanús csillagait.

A Green Bank Teleszkóp Forrás: © Jiuguang Wang/Jiuguang Wang

Az idegen "megaépítmény" nyomában

Az első vizsgált csillag a KIC 8462852 (vagy felfedezője, Tabetha S. Boyajian neve után Tabby csillaga), amely tavaly robbant be a köztudatba.

A tőlünk majdnem 1500 fényévre lévő égitest azzal állította magát reflektorfénybe, hogy szokatlan fényességváltozásokat produkál. A bizarr jelenség arra enged következtetni, hogy valami óriási méretű és szabálytalan alakú objektum rendszertelen időközönként halad el a csillag előtt. A jelenségre a mai napig nem sikerült megnyugtató magyarázattal szolgálni, így nem csoda, ha a földön kívüli civilizációk utáni kutatás egyik kiemelt célpontjává vált. Egyesek szerint a hatalmas objektum egy kolosszális építmény is lehet.

A KIC 8462852 fantáziarajza Forrás: NASA/JPL-Caltech

A KIC 8462852 megfigyelése ma (október 26-án) kezdődik és két hónapon át fog tartani.

Ez alatt az idő alatt heti három alkalommal, 8 órán át figyelik majd a csillagot éjszakánként.

A kutatók egyelőre nem sok esélyét látják annak, hogy a kérdéses égitest közelében idegen civilizáció nyomára bukkannának. Ezt a pesszimista nézetet erősíti egy korábbi megfigyelés: egy másik kutatócsoport két héten keresztül vizsgálta a furán viselkedő csillagot a kaliforniai Allen Telescope Array (ATA) nevű rádiótávcső-hálózattal, de nem érzékeltek semmilyen értelmes életre utaló rádiójelet.

Ennek ellenére a Breakthrough Listen projektben résztvevő kutatók szerint mindenképpen érdemes egy újabb pillantást vetni a KIC 8462852-re, hátha ezúttal elcsípnek valamit.