Nitrogénben gazdag csillagok adhatnak képet a Tejút fejlődéséről

Tejút
A Tejútrendszer képe a Napunk (Sun) helyzetével (fantáziarajz)
Vágólapra másolva!
Nitrogénben gazdag csillagokat találtak a Tejútrendszer centrumában az APOGEE égboltfelmérő program keretében. Ezek az égitestek a legidősebb csillagok közé tartozhatnak galaxisunkban és fontos információkat szolgáltatnak a Tejút fejlődéséről.
Vágólapra másolva!

„A felfedezés nagyon izgalmas, mivel számos kérdés megválaszolásában nyújthat segítséget, például abban, hogy milyen természetűek a Tejútrendszer belsejében található csillagok, miként alakulhattak ki gömbhalmazok és ezek milyen szerepet játszottak a galaxisunk és más csillagvárosok fejlődésében" – írta Ricardo Schiavon csillagász a kiadott sajtóközleményben.

A gömbhalmaz csillagok gömb alakú csoportja, amely egy galaxis centruma körül kering és 10000-től 50 millióig terjedő számú tagot tartalmazhat, meglehetősen kicsi átmérőjű területen. A Tejútrendszerben a tudomány jelenlegi állása szerint 150 gömbhalmaz található, többségük durván 10 milliárd éves égitestekből áll, így a galaxis legidősebb csillagait foglalják magukba.

A Tejútrendszer képe a Napunk (Sun) helyzetével (fantáziarajz) Forrás: NASA/Adler/U. Chicago/Wesleyan/JPL-Caltech

A csillagászok úgy gondolják, hogy amikor a Tejútrendszer még fiatal volt, a mostaninál akár tízszer több gömbhalmaz is létezhetett benne. Mivel az újonnan felfedezett csillagok nitrogénben gazdagok – tehát rendkívül idősek -, a szakértők úgy gondolják, hogy valaha ezeknek a ma már nem létező gömbhalmazoknak a tagjai lehettek.

„Ugyan nem biztos, de erősen azt gyanítjuk, hogy ezek a csillagok elpusztult gömbhalmazokból származnak" – mondta Schiavon. „Vannak azonban más elméletek is: például a galaxisunk korai történetében lezajlott csillagkeletkezés melléktermékei is lehetnek. Az alternatív teóriákat a közeljövőben fogjuk tesztelni" – tette hozzá a kutató.