Pillanatok alatt megkülönböztetjük az androidokat az emberektől

ai mi mesterséges inteligencia  Artificial Intelligence robot
2419365 Russia, Zelenograd. 04/28/2014 The company's employee demonstrating the Alisa Zelenogradova anthropoid robot during the presentation at the Neurobotics Lab in Zelenograd. Ramil Sitdikov/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
A tévésorozatokban és filmekben nehéz lehet megkülönböztetni az androidokat és az embereket. A valóságban azonban az emberi agy kevesebb, mint egy másodperc alatt különbséget tesz a valóság és a fantázia között, állítják a Berkeley kutatói.
Vágólapra másolva!

A Nature Communications folyóirat novemberi számában publikált eredmények azt mutatják, hogy az emberek agyának képérzékelése úgy van huzalozva, hogy gyorsan el tudja dönteni, mi a valóságos, mi nem.

250 milliszekundum elég

A Berkeley Egyetem kutatói felfedeztek egy olyan vizuális mechanizmust, amely meghatározza, hogyan érzékeljük a tárgyak és az emberek világát a való és a virtuális vagy mesterséges világban.

– mondta a tanulmány vezető szerzője, Allison Yamanashi Leib.

Forrás: RIA Novosti/Ramil Sitdikov

Nem a részletekre figyelünk

A látáskutatók hosszú ideig azt feltételezték, hogy az embereknek több részletet kell alaposan tanulmányozniuk, mielőtt el tudnák dönteni életszerű-e egy személy vagy egy tárgy. A Berkeley tanulmánya szerint viszont a résztvevők minden tudatos megfontolás nélkül hozták meg a döntésüket, hogy valami életszerű-e vagy se.

A vizsgálatokból kiderült, hogy az emberek inkább a globális impresszió alapján hozzák meg a döntésüket és nem a részleteket vizsgálják. „Az erdőt nézzük és nem a fát" – fogalmazott az egyik kutató.