Szemüveges madárral jutottak közelebb a repülés fizikájához

Obi
Obi, a verébpapagáj védőszemüvegben
Vágólapra másolva!
Lézerszemüveggel felszerelt madár segített a kutatóknak felfedezni a repülés fizikájának egy új jelenségét.
Vágólapra másolva!

A madarak szárnycsapása nyomán kavargó örvények jelennek meg az áramló levegőben. A lassan repülő madarak esetében azonban ezek az örvények nem várt módon rövid életűek. Erről a Stanford Egyetem kutatói számoltak be a Bioinspiration and Biomimetics folyóiratban. Az eredmények hozzájárulhatnak az állati repülés jobb megértéséhez, és fontosak lehetnek a repülő robotok tervezésében.

Obi, a verébpapagáj védőszemüvegben Forrás: E. Gutierrez/Lentink Lab/Stanford University

Lézert használtak a vizsgálathoz

A madarak szárnycsapásai által keltett összetett légáramlatok tanulmányozásához a kutatók egy kis papagájfajt, a szürkehátú verébpapagájt idomították arra, hogy lézerfényen repüljön át – természetesen védőszemüvegben. A lézerszemüveget 3D nyomtatóval készítette Eric Gutierrez, a tanulmány társszerzője, az Obi nevű madárkának.

Gutierrez és munkatársai úgy figyelték meg a madár keltette légáramlatokat, hogy finom ködpermetet juttattak a levegőbe, és azt kétdimenziós lapként elterített lézerrel világították meg. A repülést nagysebességű (1000 kocka/másodperc) kamerával rögzítették.

Az örvények váratlanul szétoszlanak

A madár keltette örvények „robbanásszerűen szétoszlanak", mondta David Lentink, mechanikai mérnök, a tanulmány társszerzője. „Az áramlás nagyon összetetté vált, sokkal turbulensebbé."

A csapkodó szárny keltette felhajtóerő számításának három standard módszerével összevetve kiderült, hogy ezek az előrejelzések nem felelnek meg a valóságnak. Ennek oka a nem várt örvényfeloszlás.