A zsiráf hivatalosan is felkerült a fenyegetett állatok listájára

Vágólapra másolva!
A világ egyik legismertebb állata, a zsiráf is felkerült a Természetvédelmi Világszövetség most frissített Vörös Listájára, amely a kihalás által fenyegetett állatfajokat sorolja fel.
Vágólapra másolva!

Fenyegetett fajjá vált a zsiráf

Gyorsan csökken a világ egyik legismertebb és legkedveltebb afrikai állatának egyedszáma. Tizenöt éve még mintegy 140 000 zsiráf (Giraffa camelopardalis) kóborolt Afrika síkságain és erdeiben.

Mára ez a létszám több mint 40 százalékkal csökkent,

írta nemrég a Zsiráfvédő Alapítvány.

A zsiráfok az afrikai szavannák emblematikus nagyvadai Forrás: JULIAN FENNESSY


Mint annyi más faj esetében,

a hanyatlás fő okai között szerepel az élőhely elvesztése, az élőhely feldarabolódása, a túlvadászat és az orvvadászat.

Sajnos ezek együttesen lassan a „csendes" kihalás szélére sodorják ezt az ikonikus állatot.

Az elfelejtett megafauna tagja

Ezért döntött úgy a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN), hogy a zsiráfot a Vörös Lista legújabb kiadásában nem fenyegetettből sebezhetővé minősíti át a zsiráf természetvédelmi státuszát.
Bár az új genetikai kutatások arra utalnak, hogy az eddig gondolt egy faj (és több alfaj) helyett négy zsiráffaj létezik, az IUCN egyelőre egy zsiráffajjal számol, amíg a taxonómiai kérdések véglegesen nem tisztázódnak.

A zsiráfokat az élőhelyek zsugorodása,a túlzott vadászat és az orvvadászat is veszélyezteti Forrás: AFP/Simon Maina


„A zsiráfok az elfelejtett megafaunához tartoznak. Tényleg nem kapják meg azt a figyelmet, amelyet megérdemelnének. Ennek következtében a zsiráfokat veszély fenyegeti" – mondta Julian Fennessy, az IUCN zsiráfokkal és okapikkal foglalkozó csoportjának társelnöke.

100 madárfaj is felkerült a listára

Miért fordítanak a szükségesnél kevesebb figyelmet a zsiráfokra még a szakemberek is? „Valószínűleg egyszerűen átsiklik felettük az emberek figyelme" – mondta David O'Connor, a San Diegó-i állatkert természetvédelmi szakembere. „Annyira kézenfekvő a létük. A zsiráfok mindenütt ott vannak a gyerekkönyvektől kezdve az állatkertekig. Könnyen megláthatók, ezért az emberek nem is gondolják, hogy aggódni kellene értük. Pedig kell!"

Jogos a zsiráfok iránti aggodalom Forrás: Julian Fennessy


A zsiráfon kívül még majdnem 100 madárfaj is felkerült a Vörös Listára.

Közülük az egyik legnevezetesebb az okossága miatt Einstein-papagájnak is nevezett jákópapagáj (Psittacus erithacus). Ezek a madarak több száz szót is képesek megtanulni, és értelmi képességüket a csimpánzokéhoz vagy a kisgyerekekéhez hasonlítják.