Meghalt Adolf Burger, Hitler pénzhamisítója

Vágólapra másolva!
Egy évvel a századik születésnapja előtt meghalt Adolf Burger, akit a második világháború vége felé a nácik arra kényszerítettek, hogy társaival együtt vegyen részt a történelem egyik legnagyobb pénzhamisítási akciójában, amellyel a náci Németország célja a szövetségesek gazdaságának destabilizálása volt.
Vágólapra másolva!

Kilencvenkilenc évesen elhunyt Adolf Burger holokauszttúlélő, a sachsenhauseni koncentrációs táborban folytatott náci pénzhamisítási akció résztvevője. A férfit 1942-ben tartóztatták le a nácik: az ellenállásnak dolgozott, hamis keresztleveleket készített szlovákiai zsidóknak. Feleségével együtt az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborba került, ahol az asszonyt megölték.

A nácik egy utolsó próbálkozással destabilizálni akarták a szövetségesek gazdaságát azzal, hogy hamis font- és dollármilliókkal árasztják el Európát és Amerikát.

142 zsidót, köztük nyomdászokat, festőket, grafikusokat, banktisztviselőket szedtek össze titokban a különböző táborokból, és a Berlin mellett lévő Sachsenhausen egy elkülönített részébe szállították őket.

Aki nem jól dolgozott, agyonlőtték

A minden szükségessel felszerelt műhelyben ők készítették a hamis pénzeket, gyökeresen megváltozott körülmények között.

– mesélte Burger egy interjúban 2007-ben. Mindez azonban nem zárta ki, hogy a csoport vezetője ne lője agyon azt, akinek a munkájával nem volt elégedett.

A munka jól haladt, de 1945 áprilisában, amikor a szovjetek már csak 150 kilométerre voltak Berlintől, leszerelték a műhelyt, és a hamisítókat Mauthausenbe vitték. A biztos haláltól az amerikaiak megérkezése mentette meg őket. A hamis pénzeket a nácik a valódiakkal és az aranytömbökkel együtt állítólag a Toplitz-tóba dobták.