Már nagyon várják ezt a rakományt a Nemzetközi Űrállomáson

ISS
A Nemzetközi Űrállomás itt még az ISS-hez csatlakozott Endaveour űrsiklóval
Vágólapra másolva!
Japán teherűrhajót indított pénteken a Nemzetközi Űrállomásra égetően szükséges ellátmánnyal a fedélzetén, miután december elején a szintén legénység nélküli orosz Progressz MSZ-4 teherszállító űrhajó megsemmisült.
Vágólapra másolva!

Élelmiszert és műholdakat is szállít a teherűrhajó

A japán Konotori-6-ot helyi idő szerint péntek este bocsájtották fel egy H-2B típusú hordozórakétával a tanegasimai űrközpontból, Kagosima prefektúrából. A japán űrkutatási ügynökség (JAXA) közölte, hogy

az ember nélküli teherszállító űrhajó sikeresen Föld körüli pályára állt,

és a tervek szerint december 13-án fog a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakozni.

A Nemzetközi Űrállomás az ISS-hez csatlakozott Endaveour űrsiklóval Forrás: NASA

A Konotori-6 5,9 tonna ellátmányt: élelmiszert, vizet és egyebek mellett hat darab új lítium-ion telepet visz az állomás napenergia rendszeréhez. A kozmonauták a jövő hónapban űrsétákat tesznek majd, hogy kicseréljék az elavult nikkel-hidrogén elemeket, amelyek a Nemzetközi Űrállomás napelemtáblái által begyűjtött energiát raktározzák.

Több mint 100 millió űrszemét kering a Föld körül

A japán teherszállító űrhajó fedélzetén hét kisebb műholdat és egy különleges, űrszemét eltávolítását szolgáló berendezést is visz. Utóbbi egy 700 méter hosszú - alumínium sodronyból és acélhuzalból álló - áram alá helyezett pányva, amelyet a Kotonori-6 maga után húzva arra használ, hogy lassítsa az űrszemét szilánkokat, hogy azok elégjenek a Föld légkörében.

A Konotori személyzet nélküli teherűrhajó Forrás: ESA

Az innovatív berendezés a 106 éves múltú Nitto Seimo halászhálókat gyártó vállalat közreműködésével készült el.

Becslések szerint a több mint 50 évre visszatekintő űrkutatás története során több mint 100 millió ellenőrizetlenül röpködő űrszemét, régi műholdak berendezései, szerszámok, rakéták darabjai kerültek Föld-körüli pályára.

Sűrgössé vált az indítás

A Konotori-6 indítását csak sürgetőbbé tette az orosz teherszállító űrhajó elvesztése, valamint az, hogy a SpaceX magáncég felfüggesztette a rakétaindításokat, miután szeptemberben megsemmisült a floridai Cape Canaveralban található űrközpontban a vállalat egyik Falcon típusú rakétája. Miután az Egyesült Államok leállította az űrsiklóprogramot, amerikai részről a SpaceX az egyike annak a két vállalatnak, amelyek felszerelést és ellátmányt visznek a Nemzetközi Űrállomásra.