Így teszi tönkre a vörösbegyek énekét a városok zaja

vörösbegy
vörösbegy
Vágólapra másolva!
A fény- és zajszennyezés negatív hatással van a városi környezetben élő vörösbegyek énekére és viselkedésére Nagy-Britanniában.
Vágólapra másolva!

A Southamptoni Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy miként befolyásolja az éjszakai közvilágítás és a közlekedés zaja az egyik városi parkban élő vörösbegyek életét. Az eredményeiket a brit ökológiai társaság liverpooli tanácskozásán ismertették - számolt be a BBC News.

- mondta a vizsgálatot vezető Frances Mullany. A hím egyedek nagyon agresszívan és lármásan védelmezik a kedvező adottságokkal bíró életterüket, illetve akkor is így viselkednek, amikor megpróbálják felhívni magukra a tojók figyelmét. A vizsgálat során a kutatók egy kitömött vörösbegyet helyeztek ki a park különböző területein és felvételről játszották le egy vörösbegy énekét.

vörösbegy Forrás: Pixabay

Ezután rögzítették, hogy a park különböző részein élő példányok mennyire agresszíven reagáltak a betolakodóra. A kutatók megfigyelték a madarak énekét és viselkedését is. Azok a vörösbegyek, amelyek a kivilágított területekhez és zajos utakhoz közelebb éltek, kevésbé voltak agresszívek, így sokkal lejjebb helyezkedtek el a kutatók által felvázolt hierarchiában. Mullany szerint a mesterséges éjszakai fény és a fokozott napközbeni zaj hatására a madarak kevésbé védték a területüket.

A Glasgow-i Egyetem állategészségügyi kutatója, Davide Dominoni szerint érdemes lenne kideríteni, az eredmények hátterében az áll-e, hogy a zajos és mesterségesen megvilágított területek értéktelenebbek a madarak számára, vagy az ott élő példányok sokkal stresszesebbek és ezért nem képesek megvédeni a területüket. Mint hozzátette, azt is jó lenne megvizsgálni, hogy a fény- vagy a zajszennyezés játszik-e nagyobb szerepet a jelenségben.