Szellemcápát rögzített a kamera

kiméra
Vágólapra másolva!
Különleges küllemű lényt, úgynevezett kimérát sikerült lencsevégre kapnia a tengerkutatóknak.
Vágólapra másolva!

A „szellemcápáknak" is nevezett kimérák (tengerimacska-alakúak, Chimaeriformes) élő példányait nem egyszerű megpillantani, mivel a mélytengerek lakói. Rokonai a (valódi) cápáknak és rájáknak, a közös őstől nagyjából 300 millió éve szakadt el a csoport – olvasható a National Geographic cikkében. Bár a kutatók már jó ideje tudnak ezeknek az állatoknak a létezéséről, a tudomány még nem sokat tud életmódjukról.

Éppen ezért fontosak az olyan videofelvételek, mint amilyeneket a Monterey Bay Aquarium Research Institute kutatógárdája készített Hawaii környékén. Egy automata tengeralattjáró 2 kilométeres mélységbe merült le, hogy levideózza ezt az ember számára kevésbé ismert régiót. Ekkor lőtték a mozgóképet a szellemcápáról.

Az is kiderült, hogy a kiméra nagy valószínűséggel a Hydrolagus trolli nevű faj egyik tagja. Ez a kutatók szerint azért furcsa, mert a csoport képviselőivel eddig csak az egyenlítőtől délre találkoztak, nem sejtette senki, hogy az északi félgömbön is megtalálhatóak. A bizonyításhoz persze DNS-mintára volna szükség, amit nem egyszerű a mélytenger barátságtalan környezetében megszerezni.

A kimérák legérdekesebb tulajdonsága, hogy a hímek homlokán található meg a párzószervük.