A mobiltelefonok kiirthatják Caspert, a szellempolipot

szellempolip
Vágólapra másolva!
A teljesen áttetsző fejlábúra tavaly bukkantak Hawaii közelében, 4000 méter mélységben. Mint sok más újonnan felfedezett faj esetében, máris kihalás fenyegeti ezt az állatot is, írja egy új tanulmány. Ugyanis a polip olyan helyekre rakja a petéit, amelyek gazdagok a mobiltelefonok és a számítógépek gyártásához nélkülözhetetlen ritka fémeket tartalmazó rögökben, és ezek kitermelése megsemmisítené a fejlábú élőhelyét.
Vágólapra másolva!

Múlt tavasszal az Origo is megírta, hogy a kinézete miatt leginkább a népszerű barátságos szellemre, Casperre emlékeztető fejlábúra bukkant a Nemzeti Óceáni és Légkör Szervezet (NOAA) tengeralattjárója a csendes-óceáni Necker-szigettől nem messze, 4 kilométeres mélységben.

Az újonnan felfedezett fejlábú egyik érdekes tulajdonsága, hogy testében nincsenek pigmentsejtek (kromatofórák), ennek köszönheti halványfehéres megjelenését. Nagyon kevés izma van, megjelenése már-már "zselészerű".

Az első kép a szellempolipról Forrás: NOAA

A mangánéhség végezhet a polipokkal

Most a kutatók nyilvánosságra hozták, hogy az élőlényt veszély fenyegeti, és ezért a mobiltelefonokat okolják. A Current Biology legújabb számában közzétett tanulmány szerint a szellemszerű, mélytengeri polip azokra az elhalt szivacságakra rakja a petéit, amelyek a tengerfenéken lévő, mangánban gazdag rögökhöz kapcsolódnak.

Ezek a rögök – fémtartalmuk miatt - rendkívül értékesek a mobiltelefon- és a számítógépgyártás szempontjából. Sajnos e miatt már többen gondolkodnak, hogyan lehetne kitermelni ezt az értékes fenékkérget.

Peterakó szellempolip Forrás: AWI-OFOS Launcher csapat

Ez szinte biztos a polipok és egyéb itt élő állatfajok kipusztulásához vezetne, amint ezt egy korábbi kísérleti, kis területen végzett bányászás megmutatta. Ez után szinte teljesen összeomlott a tengerfenék ökoszisztémája az adott helyen, és csak hosszú évek után állt helyre az eredeti fajgazdagság.