Lila színű kövek a Marson

Mars, lila kövek
Vágólapra másolva!
Lilás színezetű köveket fotózott a Curiosity a Marson, a Sharp-hegy lábánál – olvasható a Space.com csillagászati portálon.
Vágólapra másolva!

A különböző színű kövek eltérő kémiai összetételről árulkodnak. A képen láthatóhoz hasonló, lilás színezetű szikladarabokkal már másutt is találkozott a marsjáró, akkor kémiai analízist is végzett. Kiderült, hogy a különleges szín a hematitnak – vagy más néven vörösvasércnek – köszönhető, amely egy vastartalmú szabályos rendszerű oxidásvány – írta a NASA a kiadott sajtóközleményben.

Az amerikai űrügynökség szerint a Curiosity jelenlegi tartózkodási helyén a szelek részben elfújják a köveket betakaró homokot, ami miatt azok színe láthatóvá válik. A jármű több képet is készített, ezeket fűzték össze most panorámafotóvá.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Az 5,5 kilométer magas Sharp-hegy nagyjából 5 kilométerre található a Gale-kráter centrumától, itt landolt 2012-ben a Curiosity rover. A kutatóeszköz azóta bizonyítékot talált arra, hogy a térségben olyan viszonyok uralkodtak a régmúltban, amelyek lehetővé tehették mikrobiális élet kialakulását. A Curiosity az elkövetkezendő évben is a Sharp-hegy térségében fogja folytatni kutatómunkáját.