Meglepő felfedezés az Antarktisz jege alatt

Antarktisz, élővilág
Vágólapra másolva!
Az ausztrál környezetvédelmi minisztérium Antarktisz-részlegének egy robot tengeralattjáró segítségével sikerült az Déli-sarkvidék tengeri jégtakarója alá bepillantania. Páratlanul színes és változatos élővilág tárult a kutatók szeme elé.
Vágólapra másolva!

„Amikor az Antarktisz part menti élővilágára gondolunk, valószínűleg mindenkinek az ikonikus pingvinek, fókák és bálnák jutnak eszébe" – írta az ausztrál környezetvédelmi minisztérium Antarktisz-részlegének (AAD) biológusa, Glenn Johnstone a kiadott sajtóközleményben.

Pedig a most közzétett felvételen változatos, színes és dinamikus élővilágot lehet látni, sokféle tengeri alga, szivacs, pók, uborka, és csillag alkotja az élőlényközösséget. A kutatók az Antarktisz keleti részén található tengeri jégbe fúrtak bele, majd a léken keresztül engedték le kutatójárműjüket.

Szélsőséges élőhelyhez alkalmazkodtak, mégis sérülékenyek

Az itt található tengeri élőlények élőhelye egyáltalán nem mondható barátságosnak: a víz csupán -1,5 Celsius fokos, és a 10 hónapon keresztül fennmaradó, nagyjából másfél méter vastagságú jégtakaró csak kevés fényt enged át.

A szélsőséges körülményekhez alkalmazkodott állatok és növények tehát látszólag jól bírják a mostoha környezeti viszonyokat, ám még ők sem tudnak mit kezdeni az üvegházhatású gázok okozta globális éghajlatváltozás miatt savassá váló tengervízzel.

A szén-dioxid ugyanis jól oldódik a hideg vízben (sokkal jobban, mint a meleg trópusiban), emiatt a káros hatásokat elsősorban a sarki tengerek ökoszisztémái érzik meg legelőször.