Elpusztulhatott Nagyi, a legidősebb kardszárnyú delfin

Nagyi az orka
Nagyi (J2) egy korábbi felvételen
Vágólapra másolva!
Nagy valószínűséggel elpusztult Nagyi, az eddig ismert legidősebb kardszárnyú delfin. A becslések alapján 105 éves volt.
Vágólapra másolva!

A kutatók már több mint 40 éve követik nyomon az állat sorsának alakulását, amely eddigi ismereteink szerint a legidősebb kardszárnyú delfin lehetett – olvasható a BBC weboldalán. Az állatmatuzsálem egy olyan orkacsapatot vezetett, amely a Salish Sea nevű régióban él. Többek között segítette az élelemszerzést és gondozta a fiatal nőstények utódait.

Nagyit (vagy hivatalos nevén egyszerűen csak J2-t) először 1971-ben figyelték meg az USA és Kanada vizeiben és már akkor 60 év körül lehetett, bár azt a tudósok is elismerik, hogy a becslésük nem tekinthető száz százalékos pontosságúnak. Az állatot tanulmányozó kutatók egyike dr. Ken Balcomb, a Bálnakutató Központ munkatársa, ő utoljára 2016. október 12-én látta az öreg kardszárnyú delfint. Azóta egyetlen kutatócsoport sem észlelte az állatot, amiből a szakemberek arra következtetnek, hogy elpusztulhatott.

– mondta a BBC-nek Darren Croft, az Exeteri Egyetem professzora.

Nagyi (J2) egy korábbi felvételen Forrás: Wikimedia Commons

A gyilkos bálna egyike annak az összesen három emlősfajnak (ember, kardszárnyú delfin, rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin), amelynek nőstényei idősödve változó korba lépnek, majd elvesztik szaporodóképességüket.

Nagyi már átesett a menopauzán, így megfigyelésével a tudósok arra próbáltak rájönni, hogy e fajok idővel miért veszítik el szaporodóképességüket.