A tudósoké a második legnépszerűbb szakma Japánban

digitális halhatatlanság
The unit 613 of the French National Institute for Health and Medical Research (Inserm) carries researches on molecular and epidemiological genetics in Brest, France, The cell therapy and genic therapy laboratory, used for researches on genetic diseases such as mucoviscidosis, hereditary pancreatitis, idiopathic hemochromatosis etc, Here, a technician examines cells with a fluorescent microscope. Brest (Chu) CHU BREST-GARO/PHANIE
Vágólapra másolva!
A tudósoké lett a második legnépszerűbb "szakma" a japán kisiskolás, óvodás fiúk körében egy hétvégén közzétett felmérés szerint.
Vágólapra másolva!

Hetedik egymást követő éve a focistáké a legvágyottabb állás, a tudósi pálya a 8. helyről rukkolt előre a másodikra egy év alatt, vélhetően a japán kutatóknak odaítélt Nobel-díjak hatására.

A lányok eladók lennének

A harmadik legkívánatosabb szakma

a rendőröké és a nyomozóké.

Az úszóké a 18-ikról a 8. helyre ugrott előre, miután a japán úszók jól szerepeltek a riói olimpián, kilenc érmet szerezve.

A kép illusztráció Forrás: Phanie/CHU BREST-GARO/PHANIE/Chu Brest-Garo

A lányok álma ebben a korosztályban a 20. egymást követő évben az, hogy élelmiszert árusító boltban dolgozhassanak, ezt az óvónői és a tanítónői állás követi.

A felmérést 1100 kisiskolás, illetve óvodás körében végezték a Dai-ichi Life Insurance. Co. megbízásából.

Sok japán Nobel-díj

A 21. században a természettudományos kategóriákban japán tudósok kapták a legtöbb Nobel-díjat az amerikaiak után,

orvosit például 2012 óta tavaly már harmadik alkalommal nyert el japán kutató.

A tavalyi díjazott, Oszumi Josinori molekuláris sejtbiológus a 25. japán születésű Nobel-díjas volt. A fizikai kategóriában összesen 11, a kémiaiban hét, az orvosi-élettaniban négy, az irodalmiban két díjat kaptak japánok 1949 óta, a békedíjat pedig egy alkalommal ítélték oda japánnak.