Egy óra szunyókálás ebéd után fiatalon tartja az agyat

Belső óra, óra átállítás, téli időszámítás, alvás, alvó férfi, macska
Vágólapra másolva!
Egy óra szunyókálás ebéd után öt évvel fiatalabb állapotban tartja az agyat, állítja egy új tanulmány. A kutatók azonban sem hosszabb, sem rövidebb idejű alvás esetén nem tapasztaltak hasonló hatást, írja a Daily Mail.
Vágólapra másolva!

A tanulmányba mintegy 3000 kínai felnőttet vontak be, akik életkora meghaladta a 65 évet. A résztvevők 60 százaléka mondta, hogy ebéd után 30-90 percet szunyókál.

Az alanyoknak alapvető matematikai feladatokat és memóriateszteket adtak, hogy felmérjék a kognitív (gondolkodással kapcsolatos) képességüket.

Illusztráció Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Egy óra a tuti

A Journal of the American Geriatrics Society társaság folyóiratában megjelent tanulmányból kiderült, hogy azok a résztvevők teljesítettek legjobban a teszteken, akik

egy órát aludtak étkezés után.

Érdekes módon a teljesítmény jelentősen csökkent nemcsak azoknál, akik egyáltalán nem sziesztáztak, hanem azoknál is, akik egy óránál kevesebbet vagy többet szundikáltak étkezés után.

– mondta Junxin Li, a kutatások vezetője.

A magyarázatra még várni kell

„A kognitív funkciók jelentős mértékben összefüggtek a szunyókálással" – folytatta Li. „Az összehasonlítások azt mutatták, hogy a mérsékelt sziesztázók általános gondolkodási teljesítménye jobb, mint a nem szunyókálóké vagy a hosszabb ideig alvóké." A jelenség oka azonban még magyarázatra szorul.

Winston Churchillnek bejött

Az ebéd utáni egy óra alvás jótékony hatásáról nem kisebb történelmi személyiség, mint Winston Churchill is megemlékezett "A második világháború" című forrásértékű memoárkötetében. A brit miniszterelnök a szigetország felett 1940 augusztusától kibontakozó pusztító bombázásokkal terhelt angliai légicsata idején is tartotta magát ahhoz a szokásához, hogy ebéd után ledőljön, és szúnyókáljon egy órát.

Churchill még a legnagyobb bombázások idején is mindig ledőlt ebéd után szúnyókálni egyet Forrás: Wikimedia Commons

Még a legnagyobb légitámadások idején is tartotta ezt a szokását;

miután megebédelt, felvette selyempizsamáját,

és lefekeüdt alaudni nem törődve azzal sem, hogy a Downing street 10. falai szüntelenül megrázkódtak a becspódó német légibombák detonációitól. Az idős brit miniszterelnök e szokásának tudta be többek között kivételes háborús munkabírását.