Meghalt a világháború kitöréséről elsőként tudósító újságíró

hadítudósító
Clare Hollingworth az 1930-as években
Vágólapra másolva!
105 éves korában meghalt Clare Hollingworth brit haditudósító, aki annak idején elsőként adott hírt a második világháború kitöréséről.
Vágólapra másolva!

Titkárnőből lett haditudósító

Az újságírót 105 éves korában Hongkongban érte a halál kedden - közölte az ott dolgozó külföldi tudósítók klubja. Clare Hollingworth 1911. október 10-én született egy Leicestershire grófságbeli faluban, Knightonban. Középosztálybeli családból származott, apjának cipőgyára volt.

Clare Hollingworth az 1930-as években Forrás: South China Morning Post

Tanult a Zágrábi Egyetemen,

Svájcban nemzetközi kapcsolatokat hallgatott, majd szláv tanulmányokat folytatott Londonban.

Titkárnőként helyezkedett el, majd egy menekülteket segítő brit segélyszervezetnél dolgozott Lengyelországban, közben alkalmanként cikkeket írt a háború fenyegetéséről Európában. A barátai hatására aztán úgy döntött, újságírónak szegődik.

Leutazott a német határra, és megdöbbent attól, amit látott

A The Daily Telegraph című brit lapnál lett külsős munkatárs, Lengyelországba küldték, nem utolsósorban a korábban ott végzett munkája miatt. A segélyszervezetnél töltött öt hónap alatt

fontos szerepe volt mintegy 2-3 ezer, a nácik által üldözött ember Nagy-Britanniába menekítésében

azáltal, hogy segített vízumot szerezni nekik.

Clare Hollingworth a második világháború idején Lengyelországban kezdte haditudósítói karrierjét, de megjárta az észak-afrikai hadszínteret is Forrás: BuzzFeed

Mindez egy róla szóló könyvből derült ki tavaly. 1939. augusztus végén, amikor még csak alig egy hete volt a Telegraph újságírója, Dél-Lengyelországban kölcsönkérte a brit konzulátus egyik tisztségviselőjének autóját, hogy a diplomaták kivételével mindenki előtt lezárt határra menjen.

A németek által ellenőrzött területen aztán jelentős mozgósítást vett észre,

tankokkal, egyéb páncélozott harci járművekkel, tüzérséggel.

Clare Hollingworth fedezte fel a lengyel határon a Wehrmacht-alakulatok álcázott készülődését Forrás: Bundesarchiv

A mindezek elrejtését célzó vásznakat elfújta a szél, így vált láthatóvá a harci készülődés - emlékezett vissza később.

Nem hitték el a Wehrmacht készülődéséről szóló riadóként ható hírt

Az állomáshelyére visszatérve le is adta a sztorit, nevét azonban az akkori gyakorlatnak megfelelően nem tüntették fel. Második nagy dobása az volt, amikor a nácik három nappal később, 1939. szeptember 1-jén megindították az inváziót.

Először értesítette a varsói brit nagykövetséget, de nem hittek neki.

Erre Clare Hollingworth kilógatta a hálószobaablakon a telefonkagylót, hogy a vonal végén is lehessen hallani a Katowicét körbefogó tankok növekvő zaját. "Figyeljen! Nem hallja?" - mondta a követségi embernek.

Nem akarták elhinni a lengyel-német határról küldött tudósítását Forrás: Ntv.com.tr

Utána a Telegraph varsói tudósítóját tárcsázta, aki lediktálta az anyagát Londonnak.

A történészek a Lengyelország elleni „Fall Weiss" kódnevű hadműveletet tekintik a második világháború európai nyitányának,

ugyanis a szeptember 1-én hajnalban elindított német invázió következményeként Nagy Britannia és Franciaország a lengyel kormánynak adott korábbi garancia alapján, szeptember 3-án hadat üzent a Harmadik Birodalomnak.

Hitler Walther von Brauchitsch vezértábornagy, az OKH főparancsnokának társaságában Forrás: Bundesarchiv

Hitler a német-szovjet megnemtámadási egyezmény, az úgynevezett Molotov –Ribbentrop paktum augusztus 23-án történt aláírása után eredetileg augusztus 26-án, hajnali 4 órára tűzte ki a Wehrmacht Walther von Brauschitsch tábornagy parancsnoksága alatt álló hadseregcsoportjainak támadását, ám az ezt megelőző napon, augusztus 25-én az angolok és a lengyelek aláírták a Lengyel-Brit Közös Védelmi Egyezményt, mintegy kiegészítve a lengyel és a francia kormány hasonló megállapodását.

Hitlert váratlanul érte az angol-lengyel egyezmény,

ami miatt lefújta az augusztus 26-i támadási parancsot.

Joachim von Ribbentrop birodalmi külügyminiszter a Kremlben aláírja a német-szovjet megnemtámadási egyezményt, amelynek titkos záradékában a két nagyhatalom felosztotta egymás között Lengyelországot Forrás: Bundesarchiv/O.Ang.

Az ezt követő napokban megpróbálta diplomáciai úton elérni, hogy Nagy Britannia maradjon semleges a német-lengyel konfliktusban, ám az angol kormány hajthatatlan maradt. Mindeközben a Wehrmacht határra felvonult álcázott alakulatai, ugrásra készen várták a bevetési parancsot, amelyet végül augusztus 31-én, a sikertelen német-lengyel diplomáciai tárgyalások után adott ki Adolf Hitler.

Adolf Hitler a lengyel fronton Forrás: Bundesarchiv/Kliem

A Führer parancsa alapján, szeptember elsején hajnalban lendült támadásba a Gerd von Rundstedt tábornagy parancsnoksága alatt álló Dél, illetve a Fedor von Bock tábornagy által vezényelt Észak Hadseregcsoport.

Megjárta az észak-afrikai frontot, túszul ejtették az algériai függetlenségi háborúban

A háború kitörése után az újságírónőnek sikerült kijutnia Lengyelországból, Romániába, majd Észak-Afrikába ment.

Miután a szövetségesek 1943-ban bevették Tripolit, Bernard Law Montgomery tábornagy Kairóba küldte,

mert nem akarta, hogy nők sertepertéljenek arrafelé. Clare Hollingworth ehelyett akkreditáltatta magát az amerikai erőknél Algériában.

Az algériai függetlenségi háború idején többedmagával túszul ejtették a felkelők Forrás: ABC

A második világháború után tudósított a balkáni országok kommunisták általi bekebelezéséről, a hidegháborús kémkedésről, többek közt a brit újságíró, szovjet kettős ügynök Kim Philby esetéről. Több lapnak is dolgozott, köztük a The Economistnak, a Manchester Guardiannek és a Daily Expressnek.

1946-ban pár száz méterre volt a Dávid Király Hoteltől Jeruzsálemben, amikor cionisták felrobbantották az épületet, csaknem száz embert küldve a halálba.

Megjárta Vietnamot is Forrás: Viveremilano

1962-ben kis híján meghalt az algériai függetlenségi háborúban, amikor egy francia szélsőjobboldali csoport egy szállodában összeterelte a külföldi újságírókat, és azzal fenyegetőzött, hogy többüket kivégzi. Tudósított a vietnami háborúból is.

Végleg Hongkongban ragadt

Később, 1973-ban - egy évvel Richard Nixon történelminek minősített kínai látogatása után - ő lett a The Daily Telegraph első állandó tudósítója a népköztársaságban, Pekingből küldte az anyagait.

1981-ben Hongkongba költözött,

eredetileg úgy tervezte, hogy csak arra az időre, míg megírja a Mao Ce-tungról szóló könyvét. Aztán úgy döntött, ott marad, és figyelemmel kíséri a britek és a kínaiak közötti tárgyalásokat a sziget visszaadásáról, amely 1997-ben volt esedékes.

Idős korára is aktív maradt Forrás: The Atlantic

Végül Hongkongban maradt, soha nem költözött el. Egészen idős koráig dolgozott az International Herald Tribune és az Asian Wall Street Journal című lapoknak. Minden nap bejárt a külföldi tudósítók klubjába, ahol hanyatló látása miatt felolvasták neki az újságokat. A klubban ünnepelte tavaly 105. születésnapját is.

Nem tekintette magát feministának

Bár sok tekintetben úttörő volt az újságírónők között, Clare Hollingworth soha nem tekintett magára feministaként.

Ki nem állhatta, ha a nők különleges bánásmódban részesülnek,

úgy vélte, mindenkit egyformán kell kezelni. Utálta azt is, ha a nők a sminkjükre vagy a frizurájukra pazarolták az idejüket - elevenítette fel nemrégiben a róla szóló kötet szerzője, a dédunokaöccse, Patrick Garrett.

Élete végéig Hongkongban maradt Forrás: The Foreign Correspodents' Club

Munkásságát számos szakmai díjjal ismerték el, kitüntette II. Erzsébet brit uralkodó, aki a Brit Birodalom Rendjének tagjává nevezte ki tiszti fokozatban. Rajongói között volt Edward Heath miniszterelnök és Chris Patten hongkongi kormányzó, de még a brit tábornokok is nagyra tartották.